Jdi na obsah Jdi na menu
 


130 miliónů euro pro příští dva roky na rozvoj ekonomiky

14. 3. 2013

 

p9144089_resize.jpg

Prezident kanárské vlády oznámil, že aktuálně se rozbíhá investiční plán ve výši 130 miliónů euro naplánovaný na léta 2013-2015. Prostředky jsou z fondu EU na podporu vzdálených oblastí pro roky 2014-2020.

 

Rivero tuto informaci sdělil na fóru Foro Cinco Días, které se konalo v kongresovém centru Alfredo Kraus de Las Palmas de Gran Canaria. Ve svém vystoupení objasnil princip této strategie, spočívající především v modernizaci turistického sektoru, kdy v letech 2014-2020 bude z fondů EU investováno až 2.3 miliardy euro.

Na fóru se účastnilo až 600 podnikatelů, kteří si vyslechli i představu vlády známou jako Plan Yeremi, kdy vláda za pomoci dotací bude podporovat schopnost podnikatelů získávat půjčky u bank pro své podnikání.

Vláda se také bude, podle slov Rivero, snažit do země přilákat rizikový kapitál ve snaze podpořit průmysl. 

Prezident kanárské vlády vyjádřil přesvědčení, že autonomie má potenciál na to, aby nalezla východisko z krize ven, ale podle jeho slov bude nutné najít všeobecný kompromis. 

Kanárské ostrovy jdou podle Rivero již dnes dobrým směrem a opět získávají důvěru, o čemž svědčí i aktuální informace, že Banco de Santander poskytla půjčku ve výši 100 miliónů euro autonomní oblasti. 

Prezident dále uvedl, že kanárská ekonomika se vyvíjí lépe než ve zbytku španělského království a to díky turistickému ruchu. Progres je patrný i přes zvýšení letištních poplatků centrální vládou. Tento krok výrazně zasáhl low cost přepravce, kteří omezili některé linky. Rivero slíbil, že vláda bude i nadále "tlačit" na Madrid, aby své rozhodnutí přehodnotil a poplatky přizpůsobil přání kanárské vlády. 

Na závěr vystoupení Rivero uvedl směrem k investorům, že modernizace a renovace podle vládního plánu učiní ostrovy atraktivnější pro zahraniční turisty. Současně uvedl, že turistický sektor má velkou budoucnost a poskytuje maximální záruky do budoucna pro investory. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist