Jdi na obsah Jdi na menu
 


AEMET upřesňuje předpověď bouřky - aktualizujeme

1. 3. 2013

 bourka.jpg

Bouře se pomalu rozpadává, zítra má být na Gran Canaria již oblačno až polojasno, ve středu se počasí vrátí do normálu. Všude nastanečas uklízení a oprav.  Podrobné zpravodajství o následcích způsobených bouřkou je možné sledovat na streamu kanárské televize ve zpravodajství ZDE v časech 14:30, 17:55 a 20:30 kanárského času , předpověď počasí je na stejném streamu v časech  ve 15:05 a 21:10 kanárského času, v ČR je vždy o hodinu více.

Díky, že jste byli  našemu bouřkovému zpravodajství věrni :-). 

 

AKTUALIZACE 4.3.v 21:05 :  Kanárská vláda snížila vyhlášené stupně nebezpečí po té, co AEMET odvolal pro většinu ostrovů červené nebezpečí a snížil stupeň rizika deště a větru na oranžový.  

AKTUALIZACE 4.3.v  17:50 : Společnost Naviera Armas s okamžitou platností přerušila všechnu dopravu mezi ostrovy Tenerife, La Gomera a La Palma. AEMET zvýšil od páté odpolední pro výše položené lokality Gran Canaria a Tenerife stupeň nebezpečí na červený. Na jihu Gran Canaria po celý den s malými přestávkami vytrvale prší. Pěstitelé rajčat na Gran Canaria již hlásí první vážné ztráty úrody, zejména v oblasti La Aldea, kde je zničeno až 5 hektarů. Ostrov El Hierro je uzavřený pro leteckou dopravu. Úřady zde uzavřely preventivně několik silnic především do rekreačních oblastí Hoya del Pino a La Hoya del Morcillo. 

AKTUALIZACE 4.3.v 14:40 : Vláda prodloužila varování obyvatelstva před silným větrem a deštěm na pěti ostrovech. Nově se varování před deštěm týká i ostrova Fuerteventura. Na letišti na ostrově v La Palma naměřili aktuálně rychlost větru až 165 km/hodinu, na ostrově celý den silně prší, v lokalitě Monte Breña napršelo 138 litrů za hodinu. Podle radaru bude jižní pobřeží ostrova Gran Canaria během hodiny poštiženo silným deštěm, nejvíce napršelo na Gran Canaria ve městě la Vega de San Mateo, 110,2 litrů na m2/hod. Ve městě Tejeda ve středu ostrova aktuálně měří vítr až 109 km/hodinu. Severní pobřeží La Palma, El Hierro, severozápad Tenerife a sever a severozápad Lanzarote a Fuerteventura odpoledne a k večeru zasáhnou vlny o výšce 6-7 metrů. 

V dopravě jsou omezení na Gran Canaria na silnicích GC-200 z Agaete do La Aldea; na GC-605 od 5. kilometru, mezi Ayacata a Presa de Las Niñas (Mogán); y en la GC-15. Nejvíce omezení je na ostrově La Palma. 

Všechna letiště na ostrovech zatím fungují bez problémů, jsou hlášena jen zpoždění způsobená především stávkou IBERIA. Přístavy : je uzavřené Los Cristianos (Tenerife), přístav v Agaete by se měl nyní otevírat, přístav v Santa Cruz de La Palma je v provozu. Zbylých 49 přístavů funguje bez omezení.

AKTUALIZACE 4.3. v 9:45 : V důsledku bouře byla včera odpoledne přerušena dočasně trajektová přeprava mezi ostrovy. Letecká doprava mezi ostrovy fungovala s omezením, 13 letů bylo odkloněno a 26 zrušeno, celkem bylo postiženo za neděli 80 letů včetně mezinárodních a změna letu či jeho zrušení se dotklo 5 tisíc lidí. Uzavřeny byly přístavy Los Cristianos (Tenerife), Agaete (Gran Canaria) a Santa Cruz na La Palma. Na ostrově Gran Canaria byla z bezpečnostních důvodů uzavřena silnice GC-200 z Agaete do La Aldea. Situace se ale již pomalu uklidňuje, AEMET vyhlásil až do pondělí 17 hodin "červenou" výstrahu. Přesto doma zůstalo na 300 tisíc studentů a žáků, kteří mají dnes z rozhodnutí vlády volno. Taktéž bylo pro příští dny odloženo asi 10 tisíc lékařských zákroků, které si nevyžadovaly urgentní přístup. Na řadě míst ostrovů stále nebyly obnoveny dodávky proudu, postiženo bylo až 14 tisíc domácností. Nejvíce včera foukalo na Gran Canaria v oblasti Tejeda, kde naměřili až 131 km/hodinu. AEMET varuje i dnes před větrem dosahujícím rychlosti až 120 km/hodinu a srážkami do 15 litrů na m2. 

AKTUALIZACE 4.3. v 0:40 : Kanárská vláda rozhodla o uzavření všech vysokých škol. Kvůli špatnému počasí tak vysokoškoláci zítra zůstanou doma. Současně budou uzavřeny v La Palma, El Hierro, La Gomera, Tenerife a Gran Canaria kvůli bouři deštěm a větrem zítra všechny školy.  

Na ostrově La Palma je v důsledku silného větru přes 150 km za hodinu vyhlášen stav nebezpečí, na pobřeží jsou vlny až 5 metrů. Na Tenerife vítr aktuálně dosahuje v poryvech až 120 kilometrů za hodinu, od 18. hodiny je vyhlášena nouzová situace. 

Na Gran Canaria je nejvíce postižen jih a východ. V pondělí se očekává na východě a severu ostrova vítr o síle hurikánu. V Lanzarote a Fuerteventura se očekává vítr slabší.

Na většině ostrovů je problém s napájením, bez proudu je aktuálně až 10 tisíc domácností. 

Pokud jde o letiště, pouze na La Palma byly zrušeny některé lety, ostatní letiště jsou normálně v provozu.

Pokud jde o přístavy, v přístavu Los Cristianos je hlášeno 20-minutové zpoždění lodí, v přístavu Agaete na Gran Canaria musela být zrušena linka odjíždějící na Tenerife.

Pokud jde o silnice, až na výjimky je většina silnic na ostrovech sjízdná. Na  některých ostrovech jsou hlášeny sesuvy půdy.

AKTUALIZACE 3.3. v 23:40 : v Maspalomas již 20 minut prší. Silný přívalový déšť po třech letech.Od odpoledních hodin byl vemi silný vítr a na pobřeží až 3-4 metrové vlny. Podle radarových snímků ZDE je již ale největší bouřková vlna pryč ve směru na Fuertentura. 

 

AKTUALIZACE 3.3. v 15:10 : nejnovější počítačový model ZDE vývoje počasí téměř vylučuje déšť na Gran Canaria, bouřková fronta by naopak měla zasáhnout východní ostrovy. Aktuálně je zataženo a silný severozápadní vítr. 

AKTUALIZACE 3.3. v 13:50 : Podle posledních zpráv zatím jediným ostrovem, který zasáhla bouře, je La Palma. Bouře se stále více stáčí směrem na sever a východ. Na La Palma je vítr přesahující 100 km/hodinu a provoz na letišti je omezen. Dvě letadla musely být odkloněna na letiště v Tenerife a Fuerteventura. Na Gran Canaria je zatím polojasno, zvedá se vítr se silnými poryvy.  

AKTUALIZACE 3.3. v 10:25 : Sice o několik hodin později než se předpokládalo, ale bouře se přiblížila k ostrovům. Podle aktuálních snímků ZDE se zdá, že bouřková fronta se stáčí více na východ a její střed Gran Canaria mine. Podle posledních zpráv na ostrově La Palma silně prší a vítr dosahuje 70 kilometrů za hodinu. Obyvatelé města La Bombilla na západním pobřeží byli varování před silným vlnobitím. Stále je na ostrově zakázán vstup do oblastí El Pilar, Pared Vieja, Montaña Las Breñas, San Antonio del Monte, Fuente Los Roques a El Fayal. Na Gran Canaria v Maspalomas je nyní zataženo, 20 stupňů a mírný vítr od severozápadu. 

AKTUALIZACE 2.3. v 23:35 : Počítačový modul webu eltiempo.es předpokládá (ZDE), že hlavní bouřková vlna přijde na Gran Canaria až v pondělí odpoledne. Na rozdíl od původních předpovědí by se měla bouřková vlna stočít na východ a zasáhnout i východní ostrovy Lanzarote a Fuerteventura. Pro detailní model stačí přejet "myší" na časy jednotlivých dnů. 

AKTUALIZACE 2.3. v 17:20 :  Výbor pro bezpečnost a mimořádné situace kanárské vlády doporučil omezit v následujících dnech rybolov a vyzval důrazně k respektování červených vlajek zakazujících koupání. 

AKTUALIZACE 2.3. ve 16:45 : Aemet upřesnil sílu očekávané bouřky, zvláště ve vztahu k západním ostrovům se hovoří o hurikánu. 

Na ostrově La Palma dnes v noci silně pršelo, místy spadlo až 53 litrů na metr2, došlo k lokálním záplavám a sesuvům půdy v lokalitách Tazacorte, El Time y Los Andenes, vše se obešlo bez zranění. Ostrovní úřady rozhodly již včera večer o preventivním uzavření středu ostrova a omezily přístup do národních parků. Na ostrově pracuje 45 členný krizový štáb, který rozhoduje o aktuálních opatřeních. Příchod bouřky se očekává v neděli ráno. 

Výhled počasí a stupně ohrožení můžete sledovat na webu meteospolečnosti Aemet ZDE. V části "Avisos, Canarias" lze aktivovat v příslušných dnech jednotlivé ukazatele (lluvias - srážky, costeros - pobřeží a viento - vítr), následně se zobrazí grafika "ohrožení" jednotlivých ostrovů. 

AKTUALIZACE 2.3.VE 12:45 : Gran Canaria se připravuje na příchod bouře. Úřady uzavřou v horských oblastech ostrova od nedělního rána všechny tábořiště a místa pro grilování z obavy před požáry.

Výbor pro bezpečnost a mimořádné situace kanárské vlády varuje občany, aby v neděli raději nevycházeli z domů, aby uklidili ze střech a balkonů všechny nezajištěné věci, vyvarovali se procházek či výletů do lesů, na pobřeží či do blízkosti stožárů vysokého napětí. V domech mají občané uzavřít všechna okna a dveře a cesty autem se mají omezit na minimum. Vedle silného větru, který má v nárazech přesahovat 120 km/hodinu, je vydáno i varování před přívalovými lijáky. Napršet má až 30 litrů za hodinu. 

Nebezpečí silného větru platí od časného nedělního rána, lijáky se očekávají až v neděli odpoledne. 

AKTUALIZACE 11:55 : AEMET sdělil, že vyhlašuje pro ostrovy Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera a El Hierro oranžové nebezpečí s platností do pondělí 4.3.2013. Na Gran Canaria nemají být podle předpovědi násedky až tak vážné, bude "pouze" vítr o rychlosti 100 km/hodinu a napršet má 15 mm za hodinu. Tenerife čeká vítr až 120 km/hodinu a dvojnásobné srážky. 

Celé souostroví se v nejbližších dnech bude potýkat s velmi nepříznivým počasím. Bouře, která je nyní nad Azorskými ostrovy, přinese nad ostrovy velmi silný déšť, velké poryvy větru a vysoké až čtyřmetrové vlny.

 

Pro ostrovy La Palma a El Hierro vyhlásila agentura AEMET žluté nebezpečí již pro dnešní den, na ostatních ostrovech bude bouře procházet zejména z neděle na pondělí a možná až do úterý nebo středy.

Nad ostrovy se přesune jádro bouře, která včera ráno silně poničila vesnice na ostrově San Miguel na Azorech, kde způsobila vážné sesuvy půdy a záplavy ulic.

Podle AEMET se dá situace těžko předvídat, bouře neustále mění směr a tak až v pondělí bude možné přesně říci, s jakou intenzitou bouře přijde a jaké škody způsobí. 

Již nyní jsou ale mezi ostrovy zaznamenány až dvoumetrové vlny, které mohou způsobit silné vlnobití na pobřeží. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist