Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alarmující výsledky průzkumu mezi obyvatelstvem

30. 11. 2014

zebrak.jpg

Madridská vláda se domohla u Ústavního soudu zrušení referenda k těžbě ropy, které svolala kanárská vláda. Ta na místo referenda zorganizovala průzkum veřejného mínění. 

Zjištění průzkumu se ale netýkala jen vztahu canarios k těžbě ropy (70% proti), ale i jejich sociálního postavení a vzdělanosti. A byla zjištěny propastné rozdíly od státních statistických údajů. 

Průzkum prováděly univerzity v Las Palmas a La Laguna u 2.772 kanárských rezidentů.

Bylo zjištěno, například, že 30% grancanarios (rezidentů na Gran Canaria) si musí každý měsíc vystačit s částkou menší než je 600 euro, což je existence na hranici chudoby. 

Další otázky se týkaly vzdělání. Tazatelé zjistili, že 0,5% grancanarios nemá žádné vzdělání, první stupeň absolvovalo 22,5% obyvatel ostrova, druhý stupeň 34,3% a vysokoškolské vzdělání 42,6% obyvatel. Neúměrná se tato čísla zdají zejména v porovnání s výdělky, protože Gran Canaria figuruje na posledních místech v počtu obyvatel, kteří se zařazují do skupin s příjmem nad 1 tisíc euro měsíčně a nad 2 tisíce euro měsíčně. 

Ke vzdělání zbývá pro upřesnění doplnit, že nejvíce lidí bez vzdělání (tedy oficiálně negramotných), má ostrov La Gomera (12%), vysoký počet takových lidí je ale i na Tenerife 6,9%). 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist