Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlantická bouře dorazila, aktualizujeme

14. 2. 2014

 

fotografie1803_resize.jpg

17.2. 11:00 : Počasí na Gran Canaria se již uklidnilo, přetrvává jen silný vtr hlavně na severu ostrova. Teploty spadly v Las Palmas až na 8 stupňů přes den, podle meteorologů by se ale mělo postupně oteplovat. Naše "zpravodajství" končí, děkujeme za přízeň :-)

Aktualizace 16/2 v 12:10 : déšť a sníh již způsobují první rozvodnění, voda musí z hor odtéct. Dají se čekat i vodopády.  FOTO

Aktualizace 16/2 v 11:55 :   z řady míst docházejí zprávy o polomech. Stromy nevydrží tíhu sněhu a lámou se například v Mogán, Santa Brígida, San Mateo.  Ostrovní vláda stále drží devět silnic, vedoucích do hor, uzavřené,a le spoučasně povolala pluhy na odstranění sněhu.

Aktualizace 16/2 v 11:45 :  tady v Maspalomas máme opět skoro jarní počasí, ale na horách Gran Canaria podle aktuálních snímků stále sněží. A tak stovky lidí nedbají varování a vyjíždějí s autami co nejdál to jde, protože se jedná pro canarios skutečně o momiřádný zážitek. Pamětníci hovoří, že se jedná o největší sněhovou nadílku za posledních 50 let. FOTO.  

Aktualizace 16/2 v 11:30 : radnice v San Bartolomé rozhodla o zrušení dnešních oslav mandlových květů. Důvody jsou prozaické, vítr o rychlosti skoro 100 km v nárazech a silný noční déšť.   

Aktualizace 15/2 v 23:50 :  aktuálně je v Maspalomas 12 stupňů a neprší. Podle radaru již ani pršet nebude a tak můžeme rekapitulovat : za sobotu napršelo v Maspalomas 17,8 mm, od začátku roku pak celkem 33 milimetrů vody. Jinak na horách stále sněží a sněží, dokonce se začíná mluvit o historickém sněžení,  policie stále drží uzavřených 9 silnic do hor. Tak počkáme na zítřejší agenturní zprávy.   Dobrou noc.  

Aktualizace 15/2 v 20:00 :  sněží již od nadmořské výšky 1.200 metrů. Na horách a na severu ostrova také silně fouká, vítr přesahuje 100 km/hodinu. Silný vítr v průběhu dne škodil v hlavním městě. Strhával firemní štíty a bilboardy. Omezený je provoz také v přístavu. Trajekty jezdí jen v omezeném rozsahu, výletní parníky zůstávají v přístavech.  Na západě ostrova dosahovaly dnes vlny až 7 metrů. 

Aktualizace 15/2 v 15:20 : zatímco v Maspalomas střídavě prší a svítí slunce, na horách v centru ostrova napadlo na některých místech až 50cm sněhu. Sněží v Tejeda, San Mateo nebo Los Marteles. Všechny silnice do hor jsou uzavřené a ostrovní vláda aktivovala nouzový plán. V Las Palmas pozastavili některé karnevalové akce. 

Aktualizace 15/2 v 13:30 : tak už i v Maspalomas prší, nad horami je zataženo, vypadá to na hodně dlouho :-) 

Aktualizace 15/2 v 11:50 : na horách sněží a policie uzavírá silnice vedoucí do hor. To však nebrání tisícovkám lidí, kteří chtějí vidět sníh, aby vyrazili autem do hor.  FOTO.

Aktualizace 15/2 v 10:00 : podle snímku RADARU je jasné, že hlavní část atlantické fronty ostrov Gran Canaria minula. 

Aktualizace 15/2 v 9:30 : zatímco na severu Gran Canaria prší a vrcholky hor pokryl sníh, tady na jihu nám svítí sluníčko, i když je chladněji, jen 16 stupňů.  

Aktualizace 14/2 v 20:30 : na většině kanárských ostrovů je vyhlášen vyšší stupeň nebezpečí před větrem, deštěm a vlnami. Oranžový stupeň vyhlásila státní meteoagentura Aemet dnes odpoledne. Síla větru je upřesněna na 90 km za hodinu a v nárazech až 130 km. Kanárská vláda vydala upozornění obyvatelstvu na možné výpadky dodávek elektřiny a vody, doporučila obyvatelstvu zásobit se a připravit na několik dní bez pomoci, zvláště v odlehlých místech. Doporučuje se uzavřít všechna okna a dveře, zajistit domy před zatékáním, protože se očekává silný déšť. Lidé, kteří se zdržují v lese, by se měli mít na pozoru před pády stromů a sesuvy půdy v důsledku silného deště. V případě nouze je nutné volat 1-1-2, pro informace pak číslo 0-1-2.  

Aktualizace 14/2 v 12:30 : Aemet upřesnil odhad pro srážky, na severních úbočích Gran Canaria může napršet až 30 mm na m2.  

Aktualizace 14/2 v 11:00 : Aemet zvýšil varování ze žlutého stupně na oranžový pro východní pobřeží La Palma, celý ostrov Tenerife a centrální pohoří Gran Canaria. 

Silná bouře s centrem v Irsku v kombinaci s tlakovou výší, která se nachází nad Azory, tvoří koridor, kterým se nad kanárské ostrovy dostane masa velmi studeného vzduchu. 

V nejbližších hodinách příchod "jižní větve" bouřky ULLA způsobí pruský pokles teploty a podle meteorologické agentury AEMET může padat sníh už v nadmořské výšce 1500 m.n.m..

Rozhodně je zajímavé, že ještě během dnešního dne se očekává nárůst teplot, kdy se nad východní část kanárských ostrovů dostane horký vzduch ze Sahary. Po té však dojde odpoledne k prudkému ochlazení. Z počátku lehký vítr bude postupně zesilovat a podle AEMET hrozí nebezpečí nejen kvůli silnému větru, ale i rozbouřenému moři a prodkému přívalovému dešti. 

Meteorologové očekávají na severních svazích Gran Canaria až 15 litrů na metr čtvereční za hodinu, srážky bude doprovázet vítr s poryvy až 80 km za hodinu. 

Na vrcholcích La Palma, Tenerife a Gran Canaria  je nutné počítat se sněhem. Naopak moře bude nestabilní, vlny do výše až 5 metrů. V této souvislosti je třeba poznamenat, že na Azorech, konkrétně na ostrově Horta, dosáhly vlny výšky až 14 metrů. 

Víkend tak přinese po několika nezvykle teplých dnech klasické únorové počasí.  

 

 

 

/strong

p

/strong

nbsp;

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist