Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barbarské kácení zdravých stromů na Playa del Inglés

5. 12. 2014

fotografie4057_resize.jpg

Zdravé vzrostlé stromy padají k zemi na Playa del Inglés. Ustupují šílenému záměru projektantů, kteří v nově vznikající "pěší zóně", ve kterou se mění ulice  Avenida de Alfereces Provisionales (mapa), pro stromy nevidí budoucnost. 

I malé dítě ví, že stromy a zeleň čistí vzduch, jeden stoletý strom dokáže vyprodukovat tisíc litrů kyslíku denně. Navíc snižují hlučnost a prašnost ovzduší. A to je v hustě obydleném Playa del Inglés více než nutné. Navíc když si člověk uvědomí, kolik péče a vody stromy potřebovaly, aby vyrostly do současné výšky. A hlavně kolik let to muselo trvat, možná od prvních let existence samotného střediska Playa del Inglés, tedy skoro 40 let. 

Před rokem radnice v San Bartolomé rozhodla, že jednu z nejrušnějších ulic, vedoucích ze srdce Playa del Inglés k moři, změní v pěší zónu, kde bude provoz aut výrazně omezen. Záměr veskrze chvályhodný, nebýt toho, že projektanti, aby si ulehčili práci, prostě ve svých plánech škrtli stromy. A ne jeden či dva, ale rovných 27 zdravých a krásných stromů. Vždyť přeci betonové chodníky, co nejširší a bez zeleně, to je to, co na údržbě stojí nejméně peněz. A o to zřejmě zadavateli, tedy radnici, šlo. Ušetřit pár mrzkých euro. Strom nestrom. 

Když jsem šel po této ulici ve středu dopoledne, sedm stromů již bylo doslova a do písmene vyrváno ze země, zničeno, polámáno a naloženo na kamion. A dalších 20(!!!) to ještě čekalo. 

Strom je krásný organismus, který se bohužel člověku neumí bránit. Kácení je barbarský čin a já s ním nesouhlasím. Karel

Všechny fotky jsou v našem fotoalbumu ZDE

fotografie4064_resize.jpg

fotografie4070_resize.jpg

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist