Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se výročí potopení parníku Sud America v Las Palmas

9. 9. 2018

sud-america-vegueta.jpg

Příští čtvrtek, 13.září, uplyne již 130 let od největší námořní katastrofy na kanárských ostrovech. Ztroskotání lodě Sud America v zálivu Las Palmas. 

Loď byla dokončena v roce 1872 v loděnicích Newcastle upon Tyne a zařazena do rejdařství Lavarello Fratelli Fu GB, až do roku 1883. Jejím druhým vlastníkem byla další italská lodní společnost La Veloce Navigazione Italiana a Vapore SA od roku 1884, která ji přejmenovala na SS Sud America I.. 

V 6 hodin ráno dne 13. září 1888 se italský zaoceánský parník „Sud America“ přiblížil do přístavu Las Palmas, aby zde uskutečnil svou plánovanou zastávku na své cestě z Buenos Aires do domovského přístavu v Janově. Loď o výtlaku 1 258 tun mohla dosáhnout dvanácti uzlů rychlosti a vezla 75 cestujících v 1. třídě, 52 v druhé a 750 navrátilců z Ameriky ve skladištích, k tomu ještě několik set tun nákladu. Během přistávacího manévru však do něj nešťastnou náhodou narazila francouzská parní loď "La France" o výtlaku 4.575 tun, která měla namířeno do Rio de La Plata s více než 1300 cestujícími a posádkou. Italská loď Sud Americe klesla téměř okamžitě na dno zálivu do patnáctimetrové hloubky pouhých 600 metrů od pobřeží. Z moře vyčnívaly pouze konce jejích čtyř stěžňů. 

Při nehodě zahynulo první důstojník Tommaso Gallucci, další čtyři členové posádky a 74 cestujících. Neštěstí a památku obětí připomíná pomník na městském hřbitově ve Vegueta z dílny janovského sochařského mistra Paolo Triscornia di Ferdinando. který je, mimo jiné, i autorem busty Kryštofa Kolumba na náměstí San Francisco v Las Palmas. 

sudamerica.jpg

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist