Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bouřka dorazí v neděli odpoledne, vláda Gran Canaria aktivovala nouzový plán

25. 2. 2018

 fotografie3903_resize.jpg

Podle aktuálních údajů přijde hlavní část bouřkové fronty na ostrov Gran Canaria kolem třetí hodiny v neděli odpoledne. 

Aktuální počasí sledujte ZDE

Aktuální stav silnic je ZDE

Vláda Gran Canaria na sobotním mimořádném jednání aktivovala, z důvodu přechodu studené fronty, tzv. Nouzový plán pro Gran Canaria. 

Vzhledem k tomu, že meteorologové očekávají silný vítr o rychlosti kolem 100 kilometrů za hodinu, v nárazech až 120 km/hodinu a k tomu intenzivní přívalové srážky, kdy může během hodiny spadnout až 40 litrů na m2, vláda na koordinační schůzce řešila všechna nezbytná opatření včetně doporučení obyvatelstvu, aby omezilo v neděli veškeré aktivity mimo domov.

Počasí se při přechodu studených front mění zejména na horách velmi rychle a tak zvláště turisté, kteří neznají místní podmínky, by měli mít na paměti, že při nepříznivém počasí v neděli, ale i v dalších dnech, kdy jsou hlášené srážky a vítr, vyvarovali všech outdoorových aktivit. Upozornění se týká i cyklistů, pro které právě nárazový vítr o rychlosti až 120 km/hodinu může být zejména při rychlých sjezdech i životu nebezpečný.

Obyvatelstvu ostrova Gran Canaria se doporučuje zkontrolovat stav střech obydlí, propustnost kanalizace a upevnění objektů či předmětů, které mohou být zasažené silným větrem.

Z důvodu blížící se studené fronty jsou z rozhodnutí vlády až do odvolání pozastaveny všechny  aktivity pod širým nebem a je v kompetenci obecních rad rozhodnout, zda se plánované akce budou konat pod střechou nebo budou zrušeny bez náhrady. Podotýkáme, že je období karnevalu, na většině náměstí měst jsou vystavěné mobilní haly či pódia a v řadě měst je naplánovano mnoho aktivit včetně hudebních vystoupení.

Vláda povolola do práce přibližně tisíc lidí, kteří kontrolují rokliny a kanály, vyzývají k odstranění karavanů, stánků, aut a odchodu lidí. Tato akce probíhá po celém ostrově.

Nejnebezpečnější zóny se nachází v jižní polovině ostrova, ale nepředvídatelné chování blížící se studené fronty nevylučuje zhoršení stavu i na severu a ve středu ostrova. Vláda nevylučuje, že na mnoha silnicích v důsledku intenzivních srážek dojde k sesuvům půdy a pádům kamení či skal. 

Podle prohlášení vlády se bude veřejná doprava snažit udržet službu veřejnosti v maximální možné míře, aby nedošlo k izolaci obyvatelstva.

Tváří v tvář možností evakuace obyvatelstva Červený kříž již vybudoval a vybavil přechodnou ubytovnu v obecním domě v Arguineguin (Mogán), na zřízení dalších se pracuje. Již jen toto opatření naznačuje, kde se očekává největší zásah přírodním živlem.

Nepříznivým počasí je samozřejmě ohrožena i přeprava nebezpečných materiálů, jako jsou pohonné hmoty nebo plyn. Tato doprava je sice v neděli zakázána, vláda však stačila rozhodnout o mimořádných dodávkách den předem. Rozhodující čerpací stanice či ústřední nemocnice tak obdržely tolik potřebné dodávky palliv. 

Počasí by se mělo částečně uklidnit v pondělí, ve středu a pátek příští týden se však očekávají další dvě bouře, kdy může opět dojít ke krizovým situacím. 

Pokud se bude prognóza meteorologů ve výhledu dalších hodin a dnů potvrzovat, vláda doporučuje, aby se společnosti, které používají nebezpečné zboží, dostatečně předzásobily v pondělí.

Vláda kromě výše uvedených opatření vyzvala i sdružení hoteliérů a pracovníků v cestovním ruchu, aby důsledně a včas informovali své dodavatele a především zákazníky, turisty, o možných nástrahách počasí v příštích dnech. 

 img_44865.jpg

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist