Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bravo de Laguna vítá rozhodnutí o Oasis Maspalomas

25. 7. 2014

 faro-maspalomas-1925.jpg

Prezident vlády Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, vyjádřil včera svou spokojenost s rozhodnutím Rady pro kulturní dědictví kanárských ostrovů (Consejo de Patrimonio Histórico de Canarias) prohlásit oblast Oasis de Maspalomas jako Kulturní památku historického významu.

Bravo de Laguna věří, že se jedná o projev spravedlnosti a velké vítězství nejen pro ostrov Gran Canaria ale i pro kanárské ostrovy jako celek. Rozhodnutí prohlásit oblast Oasis památkou umožní zachránit unikátní oázu, jedinečnou v Evropě, která je navíc ikonou, symbolem ostrova Gran Canaria a to nejen turistickým.

Prohlášení oblasti památkou nebrání jejímu využití pro soukromé stavby vysoké kvality, které vyžadují turisté, stojí v prohlášení vydaném prezidentem.

Bravo de Laguna dále uvedl, že je hrdý na to, že "hájil zachování cenné oblasti Oasis de Maspalomas a její prohlášení kulturném dědictvím", ačkoliv za to "zaplatil příliš vysokou cenu". Jeho postoj ho stál velké potíže, "dokonce i osobní problémy", ale "oáza, palmový háj a rybník zůstanou zachovány pro grancanarios", což je nejdůležitější.

Poznámka : Připomeňme si ve stručnosti, že za vším, ve věci oázy, stál od počátku sporu boj dvou podnikatelských hotelových skupin, grankanárské Lopésan a mallorské RIU. Obrovskou vlnu nevole a ostrý odpor veřejnosti, politiků Gran Canaria, ale i ekologů vyvolal před 2 lety záměr společnosti RIU vystavět na místě dnešního hotelu Oasis (z roku 1968) megalomanskou stavbu, která by nejen zastínila maják Faro Maspalomas, ale jejíž stavbě by padla za oběť značná část historického palmového háje. O celém sporu jsme psali mnohokrát, například ZDE a nebo ZDE

Na stranu zachování celé oázy se postavila rozhodně grankanárská vláda v čele s předsedou Bravo de Laguna a požádala vládu kanárskou o prohlášení oblasti kulturní památkou. V době do rozhodnutí byl předseda vlády vláčen médii pro vymyšlenou, resp. neprokázanou korupční aféru. 

TATO vizualizace stavby nového hotelu hovoří za vše. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist