Jdi na obsah Jdi na menu
 


Calima - upřesnění meteorologů

18. 4. 2013

 

calima-satelitni-snimek.jpg

Aktualizace 19.4.2013 v 15:50 : callima udeřila plnou silou, v Maspalomas je aktuálně k padnutí, rovných 34 stupňů.  

Aktualizace 19.4.2013 v 00:10 : AEMET rozšířil oranžové varování skoro na všechny ostrovy. Nebezpečí extrémně vysokých teplot hrozí na Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, TenerifE a La Gomera. Na La Palma a El Hierro je vyhlášen "pouze" žlutý stupeň nebezpečí s teplotami kolem 34 st.celsia. Příchod calima se očekává kolem poledne v pátek.  

Aktualizace 18.4.2013 v 17:50 :  AEMET rozšířil varování před calimou i na sobotu a vydal oranžové varování před teplotami až 37 stupňů celsia.

Před třemi dny jsme informovali (ZDE), že se na Gran Canaria blíží od Afriky tzv. Calima, tedy meteorologický jev, který přináší horký saharský vzduch, prach a písek. 

 

Nyní španělská meteoslužba AEMET upřesnila svou předpověď, když vydala varování již pro zítřejší den (pátek 19.4.) pro jižní část Gran Canaria a celý ostrov Fuerteventura. 

Experti počítají, že již v pátek přesáhnou teploty na ostrově 34 stupňů, tedy bude až o deset stupňů tepleji než má býti dnes. 

Meteorologický jev bude provázený zvýšenou koncentrací prachu a saharského písku v ovzduší. 

I když je varovaní AEMET vyhlášeno jenom na pátek, lze po zkušenostech předpokládat, že vedra, písek a prach zůstanou nad jihem Gran Canaria po celý víkend. 

Písek z africké pouště spolu s nárazovým větrem je velmi nepříjemný. Zejména starší lidé, děti a alergici by se neměli zbytečně vystavovat účinkům Calima. 

K varování meteoslužby AEMET se přidalo i kanárské ministerstvo zdravotnictví a tím podtrhlo vážnost situace. MInisterstvo vydalo tato důrazná upozornění : 

Nechoďte zbytečně ven. 

Lidé s dýchacími potížemi a lidé s poruchami krevního oběhu, kardiaci a alergici by měli být vyjímečně opatrní, nevycházat a neotevírat okna. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist