Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceny nemovitostí spadly na úroveň roku 2003

22. 10. 2012

071_resize.jpg

Špatná zpráva pro vlastníky, dobrá zpráva pro investory a finanční trhy. Ceny nemovitostí ve Španělsku a tedy i na Gran Canaria strmě padají. Hodnoty z dob nafukující se bubliny z poloviny první dekády století jsou pryč a ceny se rovnají roku 2003.

Cena za metr čtvereční je 1.329,60 Euro, procentuelní pád za poslední 3 měsíce dosáhl 4,3% a za posledních 12 měsíců skoro 12%.

Pád cen nemovitostí začal v roce 2009 a to z důvodu nezájmu investorů v důsledku světové hypoteční a finanční krize.

Podle údajů ministerstva zůstává v roce 2012 na kanárských ostrovech přes 41.000 prázdných bytů, z toho v provincii Las Palmas 17.658, v provincii Tenerife 24.026. Problém se ale netýká jenom novostaveb, ale také sekundárního trhu.

Nabídka v současnosti na trhu výrazně převyšuje poptávku, protože finanční situace obyvatel kanárských ostrovů je v důsledku škrtů centrální i provinčních vlád tíživá. Banky se topí v problémech a de facto neposkytují nové hypotéky, protože se nejprve musí i za cenu zestátnění a mezinárodní pomoci zbavit hypoték starých.

Je ale otázkou, jestli ceny nebudou ještě padat a jestli se nevyplatí s nákupem počkat, až banky zahájí prodeje ve velkých balících, které vzbudí svými slevami zájem investorů.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist