Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chladná zima se podepsala na sklizni rajčat

23. 2. 2015

export-rajcat.jpg

Opožděné zahájení sklizně a nyní nízké teploty, to vše si vybralo svou daň v sektoru pěstování rajčat na Gran Canaria, ale i na ostatních kanárských ostrovech.

Zejména studený leden způsobil pokles výroby a výrazně zavinil až 20% pokles vývozu do Evropy.

Od listopadu loňského roku do konce ledna letošního roku vyvezli pěstitelé z Kanárských ostrovů 31,100.000 kilo rajčat  a to je téměř o osm milionů méně než ve stejném období loňského roku

Jak již bylo vysvětleno, na vině je pozdní zahájení sklizně a nízké teploty. Průměrná teplota v lednu činila 13,9 stupňů Celsia, což představuje rozdíl -0,6 stupňů ve srovnání s ledny období 1981-2010. Zemědělci vysvětlují, že tyto nízké teploty "zpomalily přírodní zrání rajčat", což vedlo k poklesu objemu výroby v této kampani.

Navíc špatné počasí mělo za vinu i pozdní start sklizně, vždyť první dodávka rajčat do Velké Británie v objemu 1.400 palet, tedy 1,200.000 kilo rajčat, začala až v polovině listopadu, tedy o 3 týdny později než obvykle.

Svou daň si vybrala i chybná vládní politika, protože autonomní vláda nevyplácela v loňském roce včas státní podporu pěstitelům. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist