Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení NATO na Gran Canaria

13. 4. 2013

 

voj-letadlo-gando.jpg

Tak jako každý rok od roku 2004 koná se i letos v tomto období ve vzdušném prostoru kolem Gran Canaria vojenské cvičení armád - členských států NATO. 

Základnou celého cvičení je vojenská letecká základna na letišti Gando, menší část letadel bude dislokována na vojenském letišti na Lanzarote.

Manévry se konají až do 20.dubna. Na letišti Gando se do něj zapojí 261 vojáků, z techniky pak sedm letadel F16, čtrnáct stíhacích bombardérů F-18M, dvanáct letadel typu EF-2000 a pět C-101. Pro cvičení je vyčleněno území 150 kilometrů východně, 370 kilometrů západně a 350 kilometrů jižně od Gran Canaria.

Na ostrově Lanzarote se do cvičení zapojí 76 dalších vojáků a osm letadel, z nichž jeden je tankovací speciál VC-10 z letectva Velké Británie.

Hlavní dny cvičení jsou 16. a 17.4.2013, to mají být ve vzduchu všechny letadla a dá se očekávat zvýšený hluk zejména v jihovýchodní části Gran Canaria.

Hlavním tématem cvičení je ochrana vzdušného prostoru kanárských ostrovů a zlepšení spolupráce armád členských států NATO při mimořádných událostech

Vedle britských leteckých jednotek se cvičení účastní spolu se španělskými letci a pozemním personálem i vojáci německé a belgické armády. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist