Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení záchranářů v Telde - simulace leteckého neštěstí

10. 5. 2013

simulace-telde.jpg

V Telde se dnes konalo cvičení několika složek záchranného systému na téma : letecké neštěstí. 

Cvičení simulovalo havárii letadla ATR 72 se 60 cestujícími na palubě a 4 členy posádky. Jednalo se o fiktivní let z Las Palmas (Gando) na letiště Tenerife sever. Letadlo krátce po startu vyslalo nouzový signál a zmizelo z radarů kontrolní věže. 

Řízení letového provozu (ACC) informovalo vyhledávací a záchranný systém (SAR) o poslední poloze letadla, SAR je záchraný systém kanárských ostrovů, založený v roce 1955. Přísluší organizačně pod španělské letectvo a kooperuje s dalšími záchranými složkami.

SAR po přijetí informace od řízení letového provozu  vyhlásilo poplach, informováno bylo i Space Centrum v Maspalomas a přes systém COSPAS-SARSAT vyslalo nouzový signál pro lodě a letadla záchranářů. Následně byla potvrzena přesná poloha havarovaného letadla. 

Tímto okamžikem byl aktivován celý integrovaný záchranný systém a do akce zasáhlo 400 lidí, 5 vrtulníků, 2 letadla a 2 lodě.

Tento druh simulovaného cvičení umožňuje koordinovat práci jednotlivých složek systému pro případ, že by někdy na Gran Canaria došlo k podobné situaci. 

Od svého založení v roce 1955 se účastnil SAR více než 6.500 záchraných akcí a zachránil přes 4.500 lidských životů.

Video ze cvičení je ZDE. Fotografie TADY

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist