Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další sesuv půdy a balvanů ohrozil řidiče. Madrid stále mlčí

18. 1. 2015

gc-200-zaval-leden-2015.jpg

Na silnici GC-200 mezi Agaete a La Aldea, na které je kvůli sesuvům půdy omezen provoz, došlo k dalšímu pádu balvanů ze skalních stěn. 

Je to jen týden, co ostrovní vláda, k velké nevoli obyvatel oblasti la Aldea (mapa), byla nucena z bezpčnostních důvodů omezit provoz na silnici GC-200. O situaci jsme informovali ZDE.

Důvodem byly časté sesuvy půdy a pády balvanů. Omezení se týká autobusů nad 8 metrů, nákladních aut, cyklistů a motocyklistů. Provoz osobních automobilů zůstal neomezen, ale vláda varovala před zvýšeným nebezpečím.

Jedinou objízdnou trasou, vyjma cesty kolem ostrova, je tak trasa přes město Artenara po silnicích GC-210 a GC-231 (mapa), která však vede skalnatými údolími, národním parkem a kde silnice jsou na řadě úseků tak úzké, že neprojedou vedle sebe dvě osobní auta. 

Nový sesuv byl ze silnice GC-200 hlášen včera večer ve 22:30 hod. v oblasti Faneque, asi tři kilometry od Risco směr Agaete.  

Naštěstí tentokrát velké kameny nezpůsobily žádné zranění nebo materiální škody, i když v době sesuvu se na silnici pohybovalo několik aut. 

Motoristé se sice snažili kameny odstranit, ale bez úspěchu a tak museli čekat několik hodin na traktor, který kameny z cesty odstranil.

"To, co jsme cítili, byl strach" řekl novinářů, jeden z řidičů. "Bylo to velmi větrno. Naštěstí to neskončila protentokrát katastrofou, což ale neznamená, že se tak nestane dříve nebo později".

Celá situace kolem dopravy v této oblasti je velmi komplikovaná. Již několik let je rozestavěná bezpečná silnice, která tunely prochází národním parkem Tamadaba, na její dokončení však nejsou peníze, informovali jsme ZDE a ZDE.

Bylo také podáno několik žalob od občanů a občanských sdružení, které požadují urychlené zahájení dostavby.Madrid, do jehož finanční kompetence předmětná rozestavěná silnice patří, však stále mlčí. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist