Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daňové změny od roku 2013

10. 10. 2012

rajoy-merkel.jpeg

Madridská vláda premiéra Rajoye stále podniká vše, aby vyjma evropské pomoci bankám nemusela eurozónu žádat o pomoc. 

Rok 2012 byl rokem, kdy premiér Rajoy vlastně převzal rozpočet a směrování ekonomiky po předchozí socialistické vládě, nyní však již rozpočet je dílem výhradně vládního kabinetu a dává jasně najevo, že vláda podporovaná většinou v parlamentu, nechce nic ponechat náhodě.

Ke škrtům, které se aplikovaly v roce 2012, se přidává i výrazná daňová reforma. Při pohledu na jednotlivé, byť vybrané ukazatele se zdá, že přínos do státní pokladny, pokud bude výběr daní úspěšný, by spolu se škrty měl dát odpověď všem skeptikům, tvrdícím, že není možné sestavit vyrovnaný rozpočet.

Současně se však nabízí otázka, proč nemohla být některá opatření (běžná v řadě jiných eurozemí) aplikována již mnohem dříve, za vlády socialistů. Španělská ekonomika by pravděpodobně nemusela skončit v takové „bídě“, způsobené katastrofálním zadlužením státu, provincií i jednotlivých měst či obcí. I když, život na dluh byl pro vládnoucí elitu i pro voliče jednoduchý a nikdo nepomýšlel na to, že jednou bude nutné zapůjčené zdroje, byť použité na spolufinancování evropských projektů, prostě a jednoduše vrátit. To samozřejmě bolí a voliči protestují.

Podívejme se na vybrané daňové změny :

1. Loterie a ostatní sázky : dosud byly všechny příjmy z loterií a sázek osvobozené od daní, nyní se zavádí při výhrách nad 2.500 euro daň ve výši 20%. Loterie jsou ve Španělsku velmi populární a tak vláda očekává přínos až 824 miliónů euro.

2. Mění se daňové odvody velkých společností. Očekávaný daňový zisk až 2.371 miliónů euro.

3. Zvýšení daně z nemovitostí přinese od roku 2013 až 700 miliónů euro.

4. Zrušení daňového zvýhodnění při nákupu první vlastní nemovitosti k bydlení by mělo dát do státní kasy odhadem 90  miliónů euro

5. Soubor dalších daňových opatření včetně povinné platby DPH všech živnostníků by měl přinést skoro 400 miliónů euro

6. Mění se zdanění kapitálových zisků získaných v průběhu jednoho roku od začátku operace (např. obchodování s akciemi a prodeje nemovitostí). Dříve byly tyto zisky daněny sazbou 21% u částky 6000 eur, 25% u částky do 24.000 eur a 270 nad 24.000 eur. Nyní může být sazba až 52%. Zde není přínos pro státní pokladnu vyčíslen, protože se dá očekávat, že se zvýší přesun těchto operací do zemí fungujících jako daňové ráje.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist