Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dějiny Gran Canaria se budou přepisovat

26. 3. 2014

cuevas-del-rey-tejeda.jpg

Ministr ostrovní vlády pro kulturu, Larry Alvarez, společně s archeologem Xavier Velasco překvapil na tiskové konferenci všechny přítomné. Nalezené pozůstatky předšpanělských osídlení byly podrobeny novým testům radiokarbonovou metodou datování a při tom bylo zjištěno, že první lidé osídlili ostrov teprve ve třetím století našeho letopočtu a ne v pátém století před Kristem, jak se dříve předpokládalo.

Na tiskové konferenci byly představeny výsledky práce týmu vědců, kteří pracovali na objednávku vlády Gran Canaria. Bylo provedeno 40 nových testů za pomoci  radioaktivního izotopu uhlíku 14C a testy vyvolaly spíše nové otázky, než by zodpověděly otázky. 

Jako příklad je uvedena nekropole v Arteara v okrese San Bartolomé de Tirajana, kterou vědci dříve datovali do prvního století před Kristem, ale podle nových testů lze předpokládat, že nekropole byla založena až v 11. nebo 12. století našeho letopočtu. 

Nové testy dále odhalily, že nejstarším (prozatím zjištěným) osídlením na Gran Canaria jsou Cuevas del Rey (jeskyně v Tejeda), které pochází ze 3.-4.století našeho letopočtu. Archeologové jsou ale názoru, že první lidé dorazili na ostrov o pár století dříve, protože Cuevas del Rey leží uprostřed ostrova a nesou známky kvalitního opracování kamene. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist