Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den "D" pro hotel OASIS je již zítra

22. 2. 2013

 

riuoasis.jpg

Jak jsme již dříve informovali (například ZDE), o osudu stávají ikony jihu ostrova, hotelu OASIS v Maspalomas, má rozhodnout vláda Gran Canaria. Stane se tak na zákaldě podnětu o prohlášení hotelu kulturní památkou.

Jak informoval na tiskové konferenci prezident vlády Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, tříměsíční správní lhůta pro rozhodnutí o návrhu prohlásit hotel za kulturní památku, což by zabránilo jeho zbourání, vyprší již zítra.

Správní rozhodnutí může zabránit povolení žádosti majitele hotelu, společnosti RIU, zbourat a znovu postavit na stejném místě nový hotel. Žádost o příslušné stavební povolení je již podána na radnici v San Bartolomé de Tirajaňa. 

Celý proces o prohlášení hotelu za kulturní památku nezačal z iniciativy státní správy nebo nějaké osobnosti například z řad archikektů, ale z popudu holdingu Lopesan. Tato skupina je vlastníkem několika hotelů na Gran Canaria a je přímým konkurentem hotelové skupiny RIU Hotel. 

Pokud vláda rozhodne o zachování hotelu, nastane zvláštní situace, neboť podle statiků mají základy hotelu, postaveného v šedesátých letech minulého století, velmi špatný stav a životnost maximálně deset let. Skupina RIU pak sama varovala, že by takové rozhodnutí považovala za závažné porušení práva soukromého subjektu nakládat se svým majetkem a dovozovala možnost zastavení svých dalších investic.

Pokud vláda návrh skupiny Lopesan zamítne, hotel se začne 1.4.2013 bourat a na jeho místě bude vystavěn během 24 měsíců hotel nový. Z grafiky představené skupinou Lopesan však vyplynulo, že by vedle majáku částečně i na místě dnešního palmového háje vyrostla "zeď" vysoká 25 metrů a dlouhá přes 350 metrů. Ten kdo okolí majáku Maspalomas zná, ví, že by to bylo velmi špatné řešení. 

Před vládou Gran Canaria stojí velmi složité rozhodnutí. 

riu-oasis-vizualizace.jpg

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist