Jdi na obsah Jdi na menu
 


Déšť, sníh, calima, vítr a nízké teploty, počasí trápí kanárské ostrovy

25. 12. 2016

 008_resize.jpg

Zima se opřela "do kanárských ostrovů" plnou silou a nemá slitování s canarios, kteří chtějí o volných dnech navštívit své známé nebo jen tak poznat přírodu - FOTO.. Vše má za vinu meteorologický jev nazývaný "gota fría". Jedná se o masu ledového polárního vzduchu, který se drží ve výšce od 5 do 10 kilometrů a způsobuje bouře, prudké přesuny vzdušných mas a přináší velmi ledový déšť a sníh. 

Kanárské ostrovy jsou v souvislosti s tímto jevem sužovány ostrým větrem, dosahujícím v nárazech rychlost převyšující 108 km/hodinu. Vítr však naštěstí nezpůsobil dosud žádné podstatné problémy, ani v letecké přepravě, odkloněn musel být jen jeden let  NT609 s cílem na ostrově La Palma.

Změna počasí sebou přinesla i citelné ochlazení. Ve vyšších polohách Kanárských ostrovů poklesly teploty dokonce pod bod mrazu a nejvyšší horu Španělska Pico de Teide na ostrově Tenerife pokryl sníh. A nejen její špičku, ale sníh leží na Tenerife již od dvou kilometrů nadmořské výšky. Sníh má na vině i uzavření silnic TF-21 (La Orotava-Granadilla de Abona), TF-24 (La Esperanza) a TF-38 (Boca Tauce a Chío). 

Ochlazení přineslo i výrazné srážky, například na Gran Canaria ve Vega de San Mateo napršelo na Štědrý den 20 litrů na m2, zatímco v Las Palmas jen 5,4 litrů/m2. Přesto déšť způsobil v hlavním městě dopravní komplikace, zácpy se tvořily zejména v okolí nákupních center  La Ballena y en Las Arenas. 

Součástí jevu "gota fría" může být i výrazný postup prašného mraku z afrického kontinentu, tedy calimy. Ta zasáhla východní provincii Kanárských ostrovů dnes od časných ranních hodin a podle předpovědi vydrží až do Nového roku. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Běžný jev?

(Marcela, 28. 12. 2016 20:34)

Zdravím, tento jev je běžný? kamarádka mi říkalal, že na Tenerife se jezdí v prosinci za teplem a sluníčkem. Děkuji

Běžný jev?

(Marcela, 28. 12. 2016 20:33)

Zdravím, tento jev je běžný? kamarádka mi říkalal, že na Tenerife se jezdí v prosinci za teplem a sluníčkem. Děkuji

 

 

 
TOPlist