Jdi na obsah Jdi na menu
 


Déšť, vítr, kalima, prostě listopadové počasí

26. 11. 2013

 

fotografie1057_resize.jpg

Poslední listopadový týden přináší koktejl deště, s vydatnými srážkami až 20 litrů na m2 včera v Teroru i dalších místech Gran Canaria, s citelným snížením teplot jako nočních 5,6 stupně ve Vega de San Mateo a s možným příchodem kalimy, která by mohla z Afriky dorazit tuto středu.

Déšť, zima a kalima jsou doprovázeny i silným nárazovým větrem ze západu, který podle matematického modelu přinese na souostroví již od zítřka až do závěru týdne bouřky a velmi silné srážky (ZDE). Rychlost větru včera na některých místech přesahovala 80 kilometrů za hodinu. 

Déšť, který včera přišel na Gran Canaria, nejsilněji zasáhl Teror a Santa Brígida. Pršelo také v hlavním městě Las Palmas, kde na Triana napršelo včera za 20 minut 4,5 llitru na m2, nebo v Telde (14,4 litru) či Agüimes (10 litrů). . 

Předpověď AEMET i na dnešek předpokládá zataženo, zvláště na severu a severovýchodě s možnostmi srážek, i když již ne tak vydatnými.

Ve středu by pak mohla na ostrov dorazil mírná kalima, podle meteoslužby nic neobvyklého v této době, ta přinese zhoršení viditelnosti a mohla by setrvat až do příštího týdne. Od dnešního dne je nutné pak počítat se silným větrem, který zvedne vlny až na 2 metry. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist