Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes v noci maximum meteorického roje Kvadrantidy

3. 1. 2018

 kvadrantidy2.jpg

Kanárské ostrovy patří již tradičně k místům, kde jsou ideální podmínky pro pozorování noční oblohy. Lakonicky řečeno, stačí odjet z místa s velkou "světelnou špínou", vybavit se tabletem s příslušnou aplikací a pozorovat a pozorovat. 

Mimořádnou pozornost přitahují pak meteorické roje, které se pravidelně na kanárském nebi objevují. Dnes večer vrcholí jeden z nich, roj, objevený poměrně nedávno, v roce 2007. 

Jedná se o meteorický roj Kvadrantidy, někdy nazývaný i Bootidy. Je to jeden z nejvydatnějších meteorických rojů, ne-li nejvydatnější a ve vesmíru bude jen okolo tisíce let. Frekvence meteorů však silně kolísá, což je způsobeno nerovnoměrnou hustotou v proudu meteoroidů.

Každoročne nejaktivnější roj s maximální hodinovou frekvencí okolo 100 meteorů. Název roje pochází z dnes již neexistujícího souhvězdí Zedního kvadrantu na pomezí dnešního Pastýře a Draka. Pokud je v době maxima fáze Měsíce kolem úplňku, je kvůli jeho vysoké poloze nad obzorem pozorování opravdu nepříznivě rušeno.

Mateřské těleso roje je stále ještě nevyřešenou záhadou. Uvažovalo se, že jde o kometu 96P Machholz. Ta se má nyní ke Slunci vrátit (obíhá Slunce s periodou 5,2 let, naposledy u něj byla v roce 2007 a pak 2012). V prosinci roku 2003 přišel známý vědec v oboru meteorů Peter Jenniskens (NASA Ames Research Center) s hypotézou, že s největší pravděpodobností je to fragment již přes 500 let neexistující komety, který byl toho roku objeven a katalogizován pod asteroidálním označením C/2003 EH1. Dráha tělesa se se Zemí protíná v téměř kolmém úhlu, což způsobuje krátkou aktivitu roje (obecně mezi 28. prosincem a 12. lednem, přičemž maximum je velmi ostré a trvá jen několik hodin). Vlivem gravitace Jupiteru se proud roje komety od Země vzdaluje, takže přibližně za 1000 let už Kvadrantidy patrně nebudeme pozorovat. Samotné meteory jsou poměrně pomalé - vstupní rychlost meteoroidů do zemské atmosféry je 41 km/s. Z důvodu nepravidelného rozložení proudu roje může hodinová zenitová frekvence (kdyby byl radiant v nadhlavníku) kolísat mezi 60 a 200 meteory.

Tak nezapomeňte připravit foťáky a pokud se Vám nějaký ostrý snímek podaří, zaslat ho můžete nejen nám, ale hlavně Astronomickému ústavu Akademie věd ČR - KONTAKT

(wiki, vlastní, astro.cz)

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist