Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do přístavu v Las Palmas dorazila plující knihovna

20. 11. 2016

 logoshope.jpg

Včera připlula do přístavu La Luz v Las Palmas  "plující knihovna", loď LOGOS HOPE, a setrvá zde až do 28.listopadu. Vstupné do knihovny je zdarma, děti do 12 let však mají vstup povolený je za doprovodu dospělých. V nabídce bude přes pět tisíc knih za velmi dobré ceny. Loď bude pro návštěvníky otevřena každý den od neděle do čtvrtka od 14 do 21.30 hodin, ve středu a sobotu od 10 do 21.30 hodin. Live WEBKAMERY z lodě jsou ZDE

Loď Logos Hope, která již desetiletí pluje po světě a nabízí levné knihy, zaznamenává na své misi stále úspěchy. Od chvíle, kdy začala brázdit oceány, prodala celkem 2,5 milionu návštěvníků ze 42 zemí již tři miliony knih. Její další cestu z ostrova Gran Canaria můžete sledovat ZDE.

Logos Hope je poslední z přestavěných trajektů, který se zařadil do flotily lodí prodávajících knihy v přístavech většinou chudých zemí již téměř 40 let. Plavidlo dlouhé 132 metrů uvnitř připomíná knihkupectví v prvotřídním nákupním centru. Na palubě má přes půl milionu knih a při každém přistání své zásoby doplňuje. "Doufáme, že lidé si čtení oblíbí," říká kapitán Pat Tracy. "Chceme hlavně zpřístupnit knihy všem lidem, nikoli jen těm, co mají hodně peněz," vysvětluje.

logos-hope-knihovna.jpg

Logos Hope provozuje charitativní protestantská organizace GBA Ships. Na palubě pracuje posádka 400 dobrovolníků, náklady jsou pokrývány z darů globální sítě organizace. V regálech jsou tu k nalezení dětské knihy, ale i díla Williama Shakespeara nebo Charlese Dickense. Další sekce je věnována technickým knihám a biologii, ty jsou podle Tracyho zvlášť populární v chudých oblastech. "V našich knihách je k nalezení úplně vše od operace mozku po konstrukci mostu," vysvětluje.

Velká sekce se věnuje také podpoře rodinného života, rozvoji vůdčích schopností nebo dalším oblastem jako vzdělání, zdraví, domácí opravy, vaření i řemeslům. Mnoho knih pojednávajících o osobním rozvoji a mezilidských vztazích má křesťanský nádech, ale nepůsobí násilně. Chybí tu třeba magická série o Harrym Potterovi nebo upíří sága Twilight. Místo nich tu jsou různé křesťanské příběhy. "Knihy, které prodáváme, musí odpovídat našim hodnotám a rámci," říká ředitel projektu Gian Walser.

Většina z členů posádky jsou dobrovolníci, kteří se zavázali pracovat tu dva roky bez nároku na odměnu. Obvykle jejich cestu sponzorují farnosti, pod které spadají. Posádku tvoří vesměs lidé ve věku kolem 20 let. I přesto, že mnoho knihkupectví na souši muselo kvůli konkurenci částečně prodej přesunout na internet, Logos Hope tvrdí, že má stále dostatečnou poptávku.

Organizace GBA Ships zahájila svoji misi v roce 1970. Tehdy začala prodávat levné knihy v chudých zemích na lodi Logos, což v řečtině znamená slovo. Loď prodala více než pět milionů knih, než se potopila při špatném počasí v Chile v roce 1988 a musela být opuštěna.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist