Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokončení dálnice do Mogánu se blíží

Je tomu necelých 20 let, kdy dálnice na Gran Canaria měla jen necelých 50 km a spojovala hlavní město Las Palmas přes letiště s jihem ostrova, především lokalitami Playa del Inglés a Maspalomas. 

Na jihu autovía, zvaná GC-1, končila u města Arguineguin a kdo chtěl do kanárských Benátek či do Puerto Rico, musel se připravit na jízdu doslova po útesech nad mořem. Na severu pak končila, či vlastně začínala, těsně u Las Palmas. 

Dvacet let je však dlouhá doba. Ostrov se změnil k nepoznání, vyrostly průmyslové celky jako Arrinaga, nové obytné komplexy a města jako Vecindario či Telde, turistický ruch pak zavál i do oblastí, kde si dříve turista připadal skutečně jako cizinec. A rozvoji ostrova bylo nutné podřídit i infrastrukturu. 

Na severu bylo nutné zprovoznit naplánovaný obchvat Las Palmas a tak díky dálnici GC-3 a jejím smělým tunelům došlo ke spojení měst Jinamár a Tamaraceite a je nyní možné bez průjezdu hlavním městem směřovat od letiště či Telde na sever a severozápad ostrova výrazně rychleji. Dnes už GC trojka slouží nejen jako obchvat hlavního města, ale zajišťuje především rychlé a komfortní spojení přes západní předměstí Las Palmas jihu ostrova s městy jako Arucas, Agaete či Guía na severu. 

Na jihu pak GC jednička pokračovala hloubením nekonečných tunelů přes jednotlivé barrancy směr Mogán. V roce 2002 se dálnice prozatimně zastavila za městem Puerto Rico a dala turistům možnost objevit dosud nepoznané části ostrova. A investorům příležitost vystavět honosné hotelové komplexy, golfová hřiště a umělé pláže v lokalitách jako Playa de Tauro, Playa de Cura či Amadores.

 

 


Letos na podzim je připravené otevření zatím poslední části dálnice, která vyústí těsně nad přístavem Puerto de Mogán a cestu do této dříve tak klidné destinace zkrátí z letiště na pouhých 40 minut z původních 2 hodin. K radosti investorů a ke smutku starousedlíků a turistů, vyhledávajících na ostrově především klid. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist