Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ústavní soud zrušil zákaz výstavby hotelů

24. 10. 2015

pc064722_resize.jpg

Ústavní soud (TC) anuloval ta ustanovení "turistického zákona", která zakazují (resp. zakazovala) stavět na kanárských ostrovech hotely v kategoriích méně než 5 hvězdiček. Soud je názoru, že podobné ustanovení brání svobodnému podnikání. 

Zákonem, který roku 2013 schválil kanárský parlament, byl zrušen úplný zákaz výstavby nových hotelů, ale byla povolena jen výstavba hotelů kategorie 5 hvězdiček a výše a nebo rekonstrukce stávajících hotelů a to bez ohledu na jejich kategorii. 

Tento zákon otevřel velmi silnou polemiku nejen mezi politickými uskupeními, ale zejména mezi ostrovy Gran Canaria a Tenerife. Vláda ostrova Gran Canaria byla názoru, že zákon je "šitý na míru" právě ostrovu Tenerife, který má širší nabídku turisty žádaných 4 hvězdičkových hotelů. Počty turistů, přijíždějících v posledních letech na tyto ostrovy, dávaly hlasům z Gran Canaria jednoznačně za pravdu.

Ústavní soud zrušil napadené paragrafy zákona s tím, že jsou v rozporu s právem na svobodné podnikání a poskytování služeb. 

Mezitím, do včerejšího rozhodnutí Ústavního soudu, byl zákon opět změněn a to tak, že podmínky kategorie byly nahrazeny velmi přísnými podmínkami na ochranu životního prostředí při výstavbě nového hotelu. Tyto podmínky jmenovaný soud nepokládá za protiústavní. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist