Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duny v Maspalomas jsou v ohrožení, ztrácejí písek

7. 3. 2014

p2075619_resize.jpg

Zázrak přírody a klenot Gran Canaria, písečné duny v oblasti Maspalomas, ztrácejí ročně až 40.000 m3 písku. 

Výstavby hotelů a využívání lehátek a kiosků na pláži urychlují podle ekologické organizace Ben Magec erozi této enklávy. 

Změny klimatu a dopady cestovního ruchu nenechávají bez vlivu i písečné duny v Maspalomas. Chráněná přírodní rezervace ztrácí 40.000 m3 písku ročně, což odpovídá 26 olympijským plaveckým bazénům. Přírodní cestou pak duny dostávají jenom v průměru 2.000 metrů krychlových za rok. Ochránci životního prostředí varují, že civilizační dopad a nekontrolované používání lehátek a kiosků na pobřeží urychlují proces eroze. 

Zatímco úřady hovoří o tom, že nemají nebo teprve shánějí finance, nezbytné na udržení této chráněné oblasti, ekologové vyžadují opatření na okamžitou ochranu.V souvislosti s výroční schůzí správní rady přírodní rezervace, která se konala včera ve městě San Bartolomé de Tirajana, ekologové uvedli, že se obávají, že političtí představitelé nedělají dostatečné kroky k záchraně hlavní turistické atrakce jižní části ostrova. 

"K dnešnímu dni pouze ostrovní vláda činí kroky pro duny, ale to není dostačující, protože ke všemu vyžaduje souhlas Ministerstva životního prostředí, včetně povolování a rozpočtu projektu. To však nejedná, respektivě bude jednat, až už nebudou žádné duny", uvedl zástupce ekologů Ben Magec Víctor Macías. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist