Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elektronický formulář a teplota do 37,5. Španělsko zavedlo od 1/7/2020 kontroly cestujících

1. 7. 2020

kontrola-letiste2.jpg

Španělské ministerstvo zdravotnictví zavedlo s platností od dnešního dne (1.červenec 2020) na letištích a přístavech kontroly cestujících ze zahraničí. Ministerstvo nevyhovělo žádosti Kanárských ostrovů a Madridu o přísnější kontroly s povinností předložit PCR test z místa odletu. 

Všichni cestující, kteří přijíždějí do Španělska letecky nebo po moři, musí před vstupem do země podstoupit zdravotní prohlídku, která sestává z elektronického kontrolního dotazníku, měření teploty a vizuální kontroly stavu cestujícího. Nařízení ministerstva bylo dnes zveřejněno v Úředním státním věstníku (BOE). Dokument ke stažení ZDE

Jako detekční limit je stanovena teplota 37,5 stupňů nebo vyšší. Teplota se musí provádět pomocí bezkontaktních teploměrů nebo termovizních kamer. Osobní údaje a obrázky pořízené termovizními kamerami nebudou uloženy a soukromí cestujících tak bude vždy zaručeno. 

Pokud jde o kontrolu dokumentů, nařízení stanoví, že „všichni cestující pocházející z jakéhokoli letiště nebo přístavu umístěného mimo španělské území, musí vyplnit formulář“. Jeho vyplnění a dokončení bude provedeno elektronicky, „tak, aby všichni lidé, kteří jedou do Španělska, jej museli dokončit před zahájením cestypřes následující internetovou adresu: www.spth.gob.es nebo prostřednictvím bezplatné mobilní aplikace Spain Travel Health-SpTH. Po vyplnění webového formuláře cestující obdrží "zdravotní" QR kód, který musí být předložen při příjezdu do Španělska v papírové formě nebo na mobilním telefonu. Tento kód je podmínkou vstupu na španělské území. 

Každý formulář je osobní, nepřenosný a je spojen s jednou jedinou cestou. Vyplnění a podepsání formuláře FCS je povinné bez ohledu na národnost, věk nebo jiné faktory cestujícího. Tento formulář musí vyplnit každý jednotlivý cestující, který odpovídá za to, že poskytnuté informace jsou správné a přesné. Pokud je cestující nezletilým nebo závislým /zdravotně postiženým/, může formulář vyplnit jeho zástupce a je odpovědný za správnost poskytnutých informací.

JAK PŘESNĚ POSTUPOVAT při vyplnění formuláře

Otevřete si v prohlížeči webové stránky www.spth.gob.es. Na webu máte možnost výběru jazyku (španělština, němčina, angličtina a francouzština).

Dále vyberte volbu "Formulario FCS individual" a v novém okně formulář pečlivě vyplňte. Pokud formulář vyplňujete pro dítě nebo závislou osobu, nezapomeňte toto označit vedle textu "Voy a completar el siguiente formulario para un menor o persona dependiente a mi cargo". Pokud některé povinné pole neoznačíte nebo nevyplníte, systém vás upozorní.

Následně zvolte ENVIAR (odeslat). Brzy obdržíte e-mail s bezpečnostním kódem a odkazem na formulář, který vám umožní vytvořit formulář pro vaši cestu a získat QR kód. Součástí e-mailu i tzv. Security kód.

Dále je nutné kliknout na odkaz pro vytvoření zdravotního formulářem, zde vyplňte číslo pasu nebo číslo občanského průkazu a zadejte Security kód, který je v e-mailu.

Formulář je nutné vyplnit celý, všechna políčka označená * a zásadně bez diakritiky. Potom zvolte odeslat. 

Pokud formulář vyplníte prostřednictvím mobilní aplikace Spain Travel Health-SpTH, zobrazí se v sekci „Moje cesty“  (“Mis Viajes”) a také obdržíte e-mail pro získání QR kódu, který si můžete vytisknout nebo uložit. 

Perfektní návod pro vyplnění formuláře zpracovala CK Canaria travel, naleznete ho ZDE

Nařízení ministerstva stanoví, že cestovní agentury, touroperátoři a společnosti letecké nebo námořní dopravy a jakýkoli jiný prodejce, který uvádí letenky na trh samostatně nebo jako součást balíčku s ubytováním, musí informovat cestující na začátku procesu prodeje letenek do Španělska o povinnosti vyplnit formulář o zdravotním stavu na letišti nebo v přístavu určení. Cestujícím, kteří formulář nemohli vyplnit elektronicky, musí být poskytnut v papírové podobě. Ministerstvo zde zavádí přechodné období do 31. července, ve kterém mezinárodní cestující, kteří nebyli schopni vyplnit formulář elektronicky, jej mohou předložit při příjezdu do Španělska v papírové podobě.

Co se stane s cestujícími, kteří mají více než 37,5 stupně? Ti, kteří mají vyšší teplotu, nebo ti, kteří na základě informací obsažených ve formuláři nebo po vizuální kontrole vyvolají u kontrolujících zdravotníků podezření, že mohou trpět nemocí Covid-19 nebo jinou nemocí, budou podrobeni další lékařské kontrole. Uvedená sekundární kontrola bude zahrnovat nové měření teploty a vyhodnocení klinického a epidemiologického stavu včetně PCR testu při podezření na Covid-19. Pokud bude podezření poté potvrzeno, bude se dále postupovat podle nařízení, vytvořených v koordinaci se zdravotnickými úřady autonomních společenství (cestující bude odkázán na příslušné zdravotní středisko a nebo předán do karantény). 

Mějte na mysli, že NESMÍTE CESTOVAT do Španělska, pokud máte příznaky nemoci Covid-19, tedy minimálně horečku, kašel, potíže s dýcháním, pokud vám toto onemocnění bylo diagnostikována testem v posledních 14 dnech nebo pokud jste v posledních dvou týdnech byli v úzkém kontaktu s potvrzeným případem COVID-19.

Vše je přehledně také zde na videu, bohužel jen ve španělštině. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Elektronicky formular

(Ivana, 2. 7. 2020 14:28)

Jeho vyplneni je trochu zaludne,lepe to slo pres mobilni aplikaci,ale ve finalemi to nezaslalo pozadovany QR kod kvuli chybe serveru. Opakovala jsem proceduru vicekrat a stale nic.

Dotaz

(Katy, 2. 7. 2020 12:09)

DOBRÝ DEN, chci se zeptat. Letime do Madridu a pak na GC. Formulář vyplnujeme jen na let do Madridu a nebo znovu i na GC? Letime v jeden den. Dekuji za odpověď.

Dotaz

(Katy, 2. 7. 2020 12:09)

DOBRÝ DEN, chci se zeptat. Letime do Madridu a pak na GC. Formulář vyplnujeme jen na let do Madridu a nebo znovu i na GC? Letime v jeden den. Dekuji za odpověď.

 

 

 
TOPlist