Jdi na obsah Jdi na menu
 


Export rajčat do Anglie a Nizozemí dramaticky klesl

8. 2. 2013

rajcata.jpg

Zemědělci z Gran Canaria hlásí těžkosti. Produkce tradičních komodit klesá a zemědělci ztrácí půdu pod nohami v zemích, kam dlouhodobě exportovali.

Podle poslednch zjištění trvale klesá export rajčat do Anglie a Nizozemí. Expedice do přístavů Southampton (Velká Británie) a Rotterdam (Nizozemí) klesla za poslední tři roky o 50%. Důvodem je nejen nepříznivé počasí v posledních letech, ale také trvalé snižovaní obhospodařovaných ploch. Jen za poslední desetiletí klesla rozloha plantáží určených na produkci rajčat z 3.200 na 1.200 hektarů. 

Dalším faktorem, který úspěšnost prodeje rajčat na zahraničních trzích výrazně ovlivňuje, je konkurenceschopnost. Výrobci z Gran Canaria prohrávají s levnjěší a pružnější konkurencí z Maroka, které si získalo od EU povolení k exportu a vytlačuje místní farmáře hlavně z Anglie. 

Exportní sdružení farmářů z Gran Canaria se snaží hledat pro svou produkci nová odbytiště, začíná se dařit ve skandinávských a středoevropských zemích. 

Také situace z exportem banánů není růžová. Pokus prosadit se na německém trhu stál jen zbytečně vynaložené peníze a úsilí, banány z Gran Canaria díky svému vzhledu nebyly spotřebiteli přijaty s nadšením. Farmáři se tak vracejí zpět na trh, který jim zajišťoval stabilitu po několik desetiletí, tedy pevninské Španělsko. 

Ve Španělsku končí 90% produkce banánů vypěstovaných na Gran Canaria. 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist