Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falešnou informaci o havárii letadla přineslo řízení letového provozu

28. 3. 2014

pad-letadla-112-twitter.jpg

Jak jsme informovali včera večer, odpoledne ve čtvrtek, krátce po 15.hodině, přinesly zpravodajské servery informaci o havárii letadla spoelčnosti TUI nedaleko letiště Gando. Letadlo mělo nouzově přistát na vodě. Nakonec se během hektických 8 minut, které "vzbouřily" centra letového provozu nad celou Evropou prokázalo, že se jedná o falešnou zprávu. O situaci jsme informovali ZDE

Zatimní vyšetřování včerejšího incidentu přineslo zjištění, že prvotní informace vzešla od řízení letového provozu Gran Canaria, které podalo informaci na centrum nouzových situací 1-1-2. Ta zněla, že na moři nedaleko Terrazas de Jinámar se nachází letadlo a aby byly zmobilizovány všechny potřebné síly. Centrum 1-1-2 zveřejnilo tuto informaci na svém twitterovém účtu a spustilo rozsáhlou záchranou akci. I další, druhý a následně hned třetí telefonát na koordinační centrum přišel od řízení letového provozu. Druhá zpráva obsahovala informaci, že poslední startující letadlo vidělo pod sebou na moři plavající letadlo. A třetí telefonát upřesnil, že se jedná o Boeing 737 se 190 lidmi na palubě. 

Na místo údajného neštěstí ihned vyrazily jednotky SAR a námořích záchranářů, kteří neprodleně vyvrátili zprávu o pádu letadla s tím, že se jedná o loď. V té době však již byli zmobilizováni hasiči, sanitky na celém ostrově a včetně dalších jednotek záchranářů společně mířili na pobřeží nedaleko Telde do oblasti Bocabarranco. 

Řízení letového provozu ale nebylo jediným zdrojem. Přítomnost "letadla" na hladině potvrdila také řada pilotů ale i občanů, kteří se vyskytovali v oblasti. Poplašná zpráva se šířila tychlostí blesku a to nejen na Gran Canaria. Informována byla španělská vláda, informaci zachytily významné informační portály a agentury v Evropě. Objevily se dokonce spekulace, že se jedná o letadlo společnosti TUI a že na palubě bylo 300 cestujících. 

Naštěstí byla informace o pádu letadla zavčasu dementována a zhruba za hodinu po jejím objevení již byly vidět jen stovky lidí na pobřeží. Všichni pozorovali remorkér, který se v oparu nad mořskou hladinou pohyboval ve vzdálenosti asi 3 kilometrů směrem od pobřeží. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist