Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria bojuje s obrovským lesním požárem

20. 9. 2017

 044_resize.jpg

V červenci uplynulo deset dlouhých let od největšího lesního požáru na Gran Canaria, pachatel byl v uplynulých dnech odsouzen a nikdo z obyvatel ostrova nepředpokládal, že se taková apokalypsa může opakovat. Dnes se ty nejčernější představy naplnily, bohužel.

Naštěstí nedošlo zatím ke ztrátám na životech a také nejsou zasažena žádná turistická střediska. Oheň se šíří v oblastech vysoko v horách ostrova. 

Okolo půl druhé došla první hlášení na centrálu 112 o požáru na svazích mezi městem Tejeda a lokalitou Cruz de Tejeda, velmi oblíbeným místem i mezi turisty. Než stačily dorazit první hasičské jednotky, požár se začal rychle šířit, podporován poměrně silným větrem a brzy se začal blížit k lesu pod "tejedským křížem". Helikoptéry s nádržemi na vodu se objevily krátce před druhou, ale oheň se šířil stále dál směr borovicové lesy na hřebenech hor. 

Byli jsme přítomni náhodou v místě nad městem Tejeda (mapa), kde požár pravděpodobně vznikl, když plameny uzavřely silnici GC-15 mezi tímto městem a Cruz de Tejeda, fotografie i video jsou tedy autentické. Oheň se šířil hnán větrem do strání, jak je vidět i v našem videu. 

Kolem třetí hodiny odpolední se oheň nasměroval směrem na východ a plameny v lesích dosahovaly podle očitých svědků výšky až 20 metrů. Oheň, který začínal nenápadně má nyní šíři přes 3 kilometry.

Satelitní snímky ukazují celkem devět ohnisek požáru, který se nyní stáčí směr Cazadores. S obrovským požárem bojují již celkem 4 helikoptéry a speciální letadlo společně s hasiči a Vojenskou nouzovou jednotkou (EMU). Večer by je měla posílit ještě další jednotka UME z Tenerife.

Prezident vlády (Cabildo) na ostrově Gran Canaria, Antonio Morales, vysvětlil, že oheň začal v oblasti Las Lagunetas a postupuje směrem k San Mateo. (poznámka : tato informace webu laprovincia.es není zřejmě pravdivá, oheň vznikl podle našich informací ZDE, to samozřejmě za předpokladu, že nebylo více ohnisek, což by nasvědčovalo o úmyslném zapálení)

Záchranáři museli již evakuovat přibližně 400 lidí z Las Lagunetas, Camaretas, Aríñez, Cueva Grande a je připravena evakuace obyvatel vesnice Cazadores a dalších usedlostí v horských partiích okresu Telde.

Požár se rychle vyvíjí díky silnému větru a záchranáři vyhlížejí s nadějí příchod studené fronty, která měla podle včerejších předpovědí přinést srážky. 

Morales vyzval obyvatele ostrova, aby nevyjížděli do oblastí postižených požárem a nebránili záchranářům v jejich práci.

V počátečním fázích se hovořilo o postižených 1000 hektarech, ale je dost možné, že tento odhad by se mohl až ztrojnásobit.

Starosta Tejeda, Francisco Perera, vyjádřil obavy z dalšího vývoje s ohledem na příchod noci, protože za tmy je nasazení letecké techniky komplikované.

Aktuální informace o požáru včetně fotografií můžete sledovat ZDE

066_resize.jpg

045_resize.jpg

047_resize.jpg

046_resize.jpg

050_resize.jpg

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist