Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Maspalomas napršelo 40 litrů na metr, čekají se další přívaly - aktualizujeme

16. 10. 2015

gc-200.jpg

Na Gran Canaria od rána velmi silně prší, tentokrát však méně prší na severu, zato vydatnější přívalové srážky zasáhly jih ostrova. AKTUALIZUJEME.

11:30 : počasí se umoudřilo, v horách jsou desítky vodopádů FOTO, v Maspalomas nám svítí sluníčko a minimálně 24 hodin nám nehrozí žádný déšť :-) ukončujeme tedy tento článek a děkujeme za pozornost. 

11:00 : uzavřená je silnice GC-60 mezi Tunte a Tejeda, v úseku kolem 19.kilometru došlo k sesuvu půdy. Také silnice GC-500 v oblasti Taurito je průjezdná kvůli sesuvu jen s obtížemi.

16:45 : ostrovní vláda Gran Canaria s okamžitou platností uzavřela všechny prostory pro kemping a grilování na celém ostrově. Meteorologové nevylučují, že se v noci může silný déšť vrátit. 

14:05 : VIDEO sesuvu skály na silnici GC-200 na západním pobřeží. Ani letos v únoru instalované nové sítě nezabránily pádu kamení. Silnice je uzavřená pro veškerý provoz. 

13:35 : silnice GC-200 mezi Agaete a La Aldea je zcela uzavřená, Došlo k masivnímu a opakovanému sesuvu půdy a pádu balvanů. Foto na našem FB. O částečném omezení silnice jsme již informovali ZDE

13:30 : rekapitulaci počasí na kanárských ostrovech můžete přehledně shlédnout v kanárské TV. Na La Gomera a El Hierro aktuálně svítí slunce :-). 

13:00 : policie již otevřela po ranních uzavírkách všechny silnice v Maspalomas a to přesto, že znovu prší. Uzavřeny byly podjezd Viuda Franco a zejména ulice vedoucí z Playa del Inglés na pláž. Hasiči aktuálně zasahují v podzemních garážích areálu Holiday World, v Campo Internacional a také v garážích Lidl a obchodního centra Bellavista. 

12:50Meteoslužba AEMET vydala varování, že nejvíce postižena deštěm dosud je a ještě velmi bude oblast údolí Tasarte a Tasartico. Policie důrazně upozorňuje řidiče, aby rozsvítili světla a zvětšili vzdálenosti mezi vozidly. Meteoslužba zvýšila stupeň varování před deštěm a větrem na stupeň č.2, tedy oranžový. 

12:45 : společnost BINTER zrušila aktuálně všechny lety na ostrov La Palma. Letiště Tenerife sever je postiženo špatným počasím, mnoho letů je zrušeno nebo zpožděno. Na ostrově La Gomera ve středních polohách dosahuje vítr v poryvech 110 km/hodinu. 4tvrtí Playa del Inglés dnes ráno tekla doslova řeka - foto na našem FB

Atlantická studená fronta postupuje na kanárské ostrovy od jihozápadu ve vlnách, ta první z nich dorazila a intenzivně udeřila krátce po čtvrté hodině ráno. Zvláště silně byla potižena oblast Puerto Rico, kde lokálně (Patalavaca) spadlo za 2 hodiny až 60 mm vody na m2.

Ale i v Maspalomas napršelo hodně, podle soukromé meteostanice to bylo nad ránem za necelé dvě hodiny až 48,2 mm/m2. Více údajů k situaci v Maspalomas najdete na webu této stanice ZDE.

V horách tentokrát prší méně než u moře,  v Las Tirajanas, ve výšce 960 metros; napadlo dnes 28,2 litrů/m2. 

Aktuální dešťové srážky na kanárských ostrovech sledujte ZDE a ZDE.  

FOTO čtenářů deníku laprovincia. .

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist