Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přečerpávací elektrárna Chira - Soría by měla být v provozu v roce 2020

16. 10. 2015

precerpavaci-elektrarna-chira-soria.jpg

Dnes je významný den pro Gran Canaria. Ostrovní vláda (Cabildo de Gran Canaria) a Red Eléctrica Española a Endesa podepsali konečnou smlouvu na výstavbu vodní elektrárny mezi přehradními nádržemi Chira a Soría. 

Elektrárna by měla být v provozu již za tři roky od zahájení výstavby. Položení základního kamene se předpokládá v roce 2016 a to s ohledem na nutnost získání příslušných správních povolení a vypracování zpráv na vliv stavby na životní prostředí. 

Prezident Cabildo, Antonio Morales a generální ředitel španělské přenosové soustavy (Red Eléctrica Española), Carlos Collantes, odhadli, že přečerpávací přehrada by mohla být v provozu v roce 2020 a měla by po plném spuštění vyrábět až 25% elektrické energie potřebné na ostrově a z toho 60% veškeré energie, která se bude na Gran Canaria generovat z obnovitelných zdrojů.

Podpis smlouvy je výrazným kompromisem, protože ještě před rokem společnost Endesa (distributor elektrické energie) si nebyla jistá efektivitou plánované investice. 

Technicky velmi ojedinělým je systém zajištění vody pro případ, že v přehradách jí nebude dostatek. Voda se bude do spodní přehrady Soría získávat přečerpáním z moře (viz titulní foto).  

Jedna ze základních studií využitelnosti systému přečerpávání vody mezi těmito přehradami je z roku 2010 - ZDE

precerpavaci-elektrarna-chira-soria_1.jpg

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist