Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na ostrovy se vrátila calima

9. 11. 2015

calima-09_11_2015.jpg

Na kanárské ostrovy, tedy zejméma ty východní, se vrátila po několika týdnech calima. Meteorologický jev, kdy vzduch je prosycený částečkami prachu, zde na kanárských ostrovech většinou původem ze Sahary.Calima je většinou, zejména v letních měsících, doprovázená i enormním nárůstem teplot. FOTO

A tak nás v příštích několika dnech na kanárských ostrovech čekají vyšší teploty, většinou těsně pod třicetistupňovou hranicí. Tyto zvýšené teploty nepocítí ani tak obyvatelé přímořských oblastí, tedy ani turisté, ale spíše lidé, žijící ve středních a vyšších polohách. I to je jedna ze specifických stránek tohoto meteorologického jevu, neboť čím vyšší nadmořská výška, tím vyšší teploty. 

Foukat nám k tomu všemu, alespoň podle předpovědi národní meteorologické agentury AEMET, má poměrně, zejména v nárazech, silný východní a jihovýchodní vítr. Ten je právě i příčinou zvýšených teplot vzduchu. K radosti turistů, kteří si tak mohou užívat teplot, které nejsou na kanárech v listopadu příliš obvyklé. 

Calima má vydržet několik dní, minimálně do středy. Převažovat bude dnes, tedy v pondělí, obloha s vysokou částečnou oblačností. Teploty na vzestupu a vítr povětšinou o rychlosti 25 až 35 km/h, v nárazech však až o síle 45 až 60 km/h.

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist