Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria s oranžovou výstrahou před velmi silným deštěm

23. 2. 2018

 p2167356_resize.jpg

Na kanárské ostrovy se vrací dnešním dnem nestabilní počasí. Po týdenní přestávce, kdy si turisté užívali slunečné a teplé počasí bez srážek, se vrací chladné počasí s deštivými frontami. Kanárské ostrovy, od dnešního dne až do středy příští týden, zasáhnou celkem tři bouřky. Vše je přehledně zobrazeno v této ANIMACI.  

Meteorologové z AEMET rozšířili, s ohledem na aktuální vývoj a směr frontální poruchy, varování před silným deštěm pro celý ostrov Gran Canaria. Ještě před pár hodinami výstraha platila jen pro oblasti jihu a jihozápadu. V pátek platí žluté varování, pro tuto neděli platí oranžová výstraha, tedy druhý stupeň varování. Všechna varování meteorologů najdete přehledně v grafice ZDE

VAROVÁNÍ PRO TURISTY :  důrazně se nedoporučují v pátek, v sobotu a především v neděli jízdy do horských oblastí ostrova, kde mohou hrozit v důsledku silné eroze sesuvy půdy a pády kamení. Není vyloučené, že policie bude nucena uzavřít některé silnice zdůvodu přívalů vody na vozovky. 

Přesun anticyklony od Azor do severní Evropy uvolnil prostor pro vytvoření koridoru pro tři bouřky, které se přesunou směrem k jižním zeměpisným šířkám. Několik oblastí nízkého tlaku přinese na Kanárské ostrovy postupně srážky, nárazový vítr a  pokles teplot. K tomu se na západních ostrovech přidají vysoké vlny na pobřeží.

V pátek 23. února projde přes kanáry tlaková níže s intenzivními lokálnními srážkami. Žlutá výstraha (první stupeň), platí pro tento den pro většinu Kanárských ostrovů, tedy pro Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera a El Hierro. Očekávají se srážky kolem 60 mm na metr čtvereční, na jihu a na horách Gran Canaria až 70 mm. 

Sobota bude trochu klidnější. Přesto Aemet varuje před lokálně silnými srážkami zejména na jihovýchodních a západních svazích Gran Canaria. Teploty se mírně zvýší, intenzita větru bude slábnout.

V neděli se vrátí nestabilita s deštěm a větrem, srážky by mohly být intenzivnější než pátek. Začnou ráno na západních ostrovech, odpoledne dorazí i na Gran Canaria a další východní ostrovy. Meteorologové na tento den vyhlásili druhý stupeň nebezpečí - významné riziko. Na jihu, východě a západě Gran Canaria se v neděli od 8 do 20 hodin očekávají celkové srážky až 100 mm na m2, stejně vydatné mají být srážky i na horách Gran Canaria. Více INFO. Srážky bude provázet vítr o rychlosti až 90 km/hodinu. Při přechodu této bouřkové fronty se na pobřeží mohou vyskytnout i velmi vysoké vlny, až 5 nebo 6 metrů. 

Zatím poslední bouřková vlna zasáhne Kanárské ostrovy v úterý a přinese opět vydatné srážky. 

Aktuální informace o počasí včetně výstrah doporučujeme sledovat na twitterovém účtu AEMET CANARIAS. Dopravní situaci a stav silnic, zejména v horách, pak na účtu vlády Gran Canaria ZDE. Využít můžete i různé odkazy na weby o počasí na našem WEBU

domingo_1.jpg

 

 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist