Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria zasáhl silný déšť - aktualizujeme

19. 11. 2014

fotografie3900_resize.jpg

Aktualizace 21.11.2014 v 09:15 :

Děkujeme všem, kteří nám v uplynulých dnech, kdy jsme komentovali příchod atlantické fronty, byli věrni. 

Páteční ráno se všem na jihu Gran Canaria představilo ve zcela jiném "šatu" než ta předchozí posledních dní. Jasná obloha, po mracích ani památky. Zdá se že deštivé počasí je pryč  a tak končíme tento článek

Aktualizace 20.11.2014 v 19:15 :

Meteoslužba AEMET upřesňuje výhled na dnešní noc a na pátek. Očekává velmi silné bouřky a přívalové deště, na mnoha místech by mohlo napadnout až 30 litrů na m2 za 2 hodiny, akumulovaně za 12 hodin srážek se dá očekávat na řadě míst na Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote a Fuerteventura až 100 litrů na m2. Civilní ochrana u této příležitosti opět upozorňuje obyvatelstvo přes pády kamenů a sesuvy půdy. 

Aktualizace 20.11.2014 v 18:30 :

Objevují se další videa se zajímavými záběry ze včerejšího deštivého dnes na jihu Gran Canaria. ZDE

V Maspalomas dnes zatím napršelo 78,7 milimetrů, nejvíce napršelo za jednu minutu až 7,815 milimetrů. Deště probíhaly v přívalových vlnách. 

Národní meteorologická agentura AEMET varuje před velmi silnými dešti, které by měly postihnout zítra, tedy v pátek především Tenerife a východní ostrovy Lanzarote a Fuerteventura. 

Mogán, okres na Gran Canaria, nejvíce postižený středečním deštěm, hlásí, že všechny silnice a ulice, poškozené např. závaly či sesuvy jsou již zprovozněné.

Kdo si chce připomenout déšť a jeho následky v průběhu včerejšího dne, a to nejen na Gran Canaria, ale třeba i na Lanzarote, má tak možnost spolu s reportéry kanárské TV. ZDE a ZDE

Aktualizace 20.11.2014 v 13:00 : 

V Maspalomas, ale i v Puerto Rico a Mogán, tedy v turistických centrech, opět velmi silně prší. Aktuálně v Maspalomas padá 0,7 milimetrů vody na m2 za jednu minutu. Za 20 minut napršelo již 23 milimetrů. od začátku měsíce je to již 416 mm. Aktuální meteo údaje jsou ZDE

Aktualizace 20.11.2014 v 11:05 : 

VIDEO. Cesta přes Fatagu včera za deště očima řidiče. 

Aktualizace 20.11.2014 v 09:45

V Maspalomas opět silně prší, od jihozápadu postupuje na Gran Canaria velká fronta oblačnosti a srážek. 

Okres San Bartolomé, kam patří i turistické Maspalomas, byl nejvíce postižený včerejšími srážkami. Na metr čtvereční spadlo 73 litrů srážek. FOTO.  

Nejvíce pršelo včera na Tenerife, v La Victoria de Acentejo spadlo za včerejší den 94,2 litrů na m2. 

Aktualizace 23:15 :

Policie hlásí, že jsou již zprovozněny silnice GC-500 mezi Arguineguín a Patalavaca a silnice GC-200 z Mogán do La Aldea a dále do Agaete. 

Radnice v Maspalomas rozhodla z důvodu špatného počasí o uzavření těchto škol : colegios Almas, Canterbury School a CEIP Cercado de Espino. Uzavření zatím platí pro čtvrtek.  

Výstraha meteorologů kvůli špatnému počasí a silnému dešti platí až do soboty.

Ze všech kanárských ostrovů dne nejvíce pršelo v San Juan de la Rambla (Tenerife). Spadlo tam 51,2 L /m2. V La Aldea na Gran Canaria to bylo rovných 52 litrů. 

Tenerife : nejvyšší horu Španělska, Pico de Teide, ležící na ostrově Tenerife, pokryl dnes nad ránem první letošní sníh

Aktualizace 15:25 : 

Policie uzavřela na Playa del Inglés viadukt Viuda Franco (mapa). Stále uzavřený je podjezd pod dálnicí u El Tabléro. Doprava v Maspalomas kolabuje,uzavřená je i Avenida Colón od Sonnenlandu směrem k majáku. 

Radnice v Maspalomas vyhlásila stav nebezpečí, v nasazení jsou desítky požárníků, policistů, pracovníků civilní ochrany a červeného kříže. 

V oblasti El Risco na silnici GC-200 (mapa) je kritická situace v důsledku sesuvů půdy. Policie navíc upozorňuje, že největší sesuvy jsou třetí den od začátku dešťů. 

V údolí Tasarte na jihozápadě hořelo. Na místo požáru se nemohly dostat záchranné složky kvůli sesuvům půdy. Obyvatelé do příjezdu požárníků hasili sami. 

Aktualizace 14:50 :

Kanárská vláda vydala pokyny pro obyvatelstvo, jak při deštích, které mají ještě pokračovat, předcházet lidským a materiálním ztrátám. ZDE

V Maspalomas musela zasahovat městská policie proti dvěma mužům, kteří využili divokou vodu v kanále pro trénink na kajacích. 

Na Gran Canaria dnes spadlo v průměru 60 litrů na m2. Uvedla to agentura AEMET. 

Déšť měl za následek jen v Las Palmas přibližně 50 nehod. Výpadky proudu způsobily závady na semaforech. problémy způsobovala také přehlcená kanalizace. 

Některé školy byly operativně uzavřeny. Například institut v Arguineguín poslal domů přibližně 800 studentů. 

Město La Aldea na jihozápadě Gran Canaria je odříznuté od světa. Silnice od Agaete, ale i ta od Mogán, jsou uzavřené. 

Centrála 1-1-2 hlásí, že v San Bartolomé, v Parque Bellavista, byla ošetřena jedna osoba z důvodu podchlazení. pravděpodobně spadla do vody. 

Aktualizace 14:30 :

Úzké údolí Puerto Rico také nezvládalo přívaly vody, VIDEO

Voda se při hledání cesty do moře neřídila žádnými pravidly, na Playa del Inglés tekla i po schodech směrem k pláži. VIDEO

Jindy suchým korytem, které vede od hor až k majáku tečou tisíce kubických metrů vody, která spadla během dvou hodin na horách. Fotografie jsou ZDE

Rybník la Charca je opět spojený s mořem. Záplavová vlna, která se valila z hor, se přelila přes pláž a u nudistického sektoru protrhla písečnou bariéru a spojila rybník s mořem. 

Hotel Palm Beach a Palm Oasis nedaleko majáku jsou obtížně přístupné. Voda zaplavila příjezdové komunikace a parkoviště, kanály nestačí odvádět vodu. 

 

Původní článek : Ostrov Gran Canaria, tak jako i ostatní především západní ostrovy, zasáhla dnes v noci atlantická fronta, která přinesla silné srážky. 

Pršet začalo již v noci a například v Maspalomas spadlo od půlnoci již přes 300 milimetrů vody na metr čtvereční. A stále prší. 

Nejhorší to bylo hned po rozednění v okrese Mogán a následně v Maspalomas. Aktuálně prší na celém ostrově. Srážkový radar je ZDE. Informace z meteostanice TADY

Fotografie můžete vidět na našem FB anebo na webu ZDE. Další foto budeme přinášet. 

Ostrovní vláda ještě v noci rozhodla o uzavření všech rekreačních oblastí v horách v centru ostrova, očekávají se i uzavírky silnic. 

Od rána je na celý den dnes uzavřený Palmitos Park. 

Článek budeme průběžně aktualizovat. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist