Jdi na obsah Jdi na menu
 


HDP kanárských ostrovů stále roste

11. 12. 2014

eurobankovky.jpg

Hrubý domácí produkt (HDP) na kanárských ostrovech v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 1,9%. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Kanárský statistický úřad (ISTAC).

Za celkovým růstem však stojí služby (+2,5%) a jednostranné zaměření kanárské ekonomiky se tak prohlubuje, což může vést v budoucnu v důsledku odvětvové konkurence k rizikovým trendům. 

Údaje zveřejněné ISTAC potvrzují, že souostroví jde vpřed s větší intenzitou než celé Španělsko, stojí ve vyjádření kanárského Ministerstva hospodářství, financí a bezpečnosti.

Vzestup regionálního HDP je o 3/10 na růstem HDP ve Španělsku (1,6%) a o 6/10 převyšuje růst v Evropské unii (1,3%).

Ministr hospodářství, financí a bezpečnosti, Javier Gonzalez Ortiz, zdůraznil, že tento růst je evidován již ve čtvrtém kvartálním období za sebou a ukazuje pokrok směrem k ukončení krize. Poprvé HDP, po několika předchozích letech záporných hodnot, rostl v posledním čtvrtletí roku 2013 a v následujících dvou čtvrtletích roku 2014.

González Ortiz zdůraznil trend udržitelnosti oživení a doufá, že tento růst povede k rychlejšímu vytvoření většího počtu pracovních míst pro kanárské občany.

Pokud jde o odvětví, dominuje dobrý růst služeb s nárůstem o 2,5%, pokleslo však zemědělství (-1,9%), průmysl (-0,5%) a stavebnictví (-1 7%).

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist