Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoteliéři se bouří proti zavedení hotelového poplatku

20. 2. 2015

hotel-riu-palace-oasis.jpg

Ashotel, FEHT, AEHTF a Asolan, tedy svazy hoteliérů podnikajících na kanárských ostrovech, se "bouří" proti plánu vlády na zavedení hotelové taxy, tedy poplatku za den a lůžko. 

Vláda si od zavedení poplatku slibuje výběr asi 90 - 100 milionů euro ročně. Hoteliéři jsou však názoru, že tyto peníze jen zmizí ve stále více bobtnajícícm neproduktivním rozpočtu kanárské autonomie. 

Navíc, jak dodávají svazy podnikatelů, turistický sektor se již musel vyrovnat se zvýšením daňové zátěže ve formě navýšení DPH z 5 na 7%. Zaměstnavatelé jen stěží odolávají konkurenci a museli vyvinout velké úsilí, aby tento daňový nárůst pokryli bez následků na zaměstnanost. Upozorňují, že pokud dojde k dalšímu zvýšení daňové zátěže, nevyhnou se navýšení cen, což může vést k odlivu turistů. Ti jezdí na kanárské ostrovy na "zakladě vlastní vůle" proto, že ostrovy jsou bezpečné a jsou součástí Evropy. Ale stejně jako sem nyní jezdí, mohou sem kvůli zvýšení cen přestat jezdit. 

V komuniké se dále uvádí, že je nepřijatelné, aby si autonomní vláda hotelovou taxou refundovala výpadky v rozpočtu, způsobené špatnými vztahy mezi centrální vládou a kanárskou autonomií.

"Není konstruktivním řešením zatěžovat další daní jediný sektor, který trvale udržuje zaměstnanost a je tahounem růstu kanárské ekonomiky. V každé zemi se vláda stará o podporu exportu, jen na kanárských ostrovech se produktivní sektor zatěžuje dalšími daněmi". 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist