Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hurikán se jmenuje Humberto a ostrovy by neměl zasáhnout

12. 9. 2013

 

hurikan-humberto.jpg

Podle meteorologů se nemusejí kanárské ostrovy obávat. Hurikán Humberto by je neměl zasáhnout. Mnozí však mají stále ještě v živé paměti následky hurikánu DELTA v roce 2005, které byly pro ostrovy katastrofální. 

Hurikán vznikl v oblasti Kapverd (informovali jsme ZDE). Predikční modely se sice nemohou dohodnout na směru, ve kterém se bude tento cyklon vyvíjet, ale Národní hurikánové centrum v Miami včera předpovědělo "cestu", která vede na severozápad od ostrovů.

Státní meteorologická agentura ( Aemet ) pokládá za nepravděpodobné, že se Humberto stočí na ostrovy, k něčemu takovému by mohlo dojít pouze v případě, kdy by nenadálá tlaková výše zablokovala jeho cestu a oblivnila jeho směr na východ. To se ale přesně stalo v roce 2005 s hurikánem Delta, který zpustošil souostroví.

Ředitel meteorologického centra Aemet v Santa Cruz de Tenerife, Victor Quintero, uvádí, že hurikán by se měl souostroví vyhnout. Upozornil ale, že je velmi vzdálená možnost, že se ostrovů může dotknout. "Ve čtvrtek by měl ale začít slábnout a postupně bez následku mizet". 

Vítr Humberta dosáhne až 120 kilometrů za hodinu. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist