Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je libo šálek kávy z Agaete?

25. 8. 2013

kava-z-agaete.jpg

Teploty neklesající pod 18 stupňů, tropické podmínky a tradiční poctivá péče vtiskávají charakter kávě, ale ne ze Sierra de Santa Marta (Kolumbie), nebo Jamajky, ale z Agaete, městečka v malém údolí na Gran Canaria. A to již více než 200 let. 

Pěstitelé z Agaete tvrdí, že jejich káva je jediná, pěstovaná v Evropě. A sdružení pěstitelů se snaží, aby lidé poznali nejen lahodnou chuť jejich kávy, ale aby lidé rostlinu, proces sušení jejich plodů, pražení, mletí, prostě vše, celý proces, mohli pozorovat na vlastní oči. 

Klíčem k tak typické kávě z Agaete je kondenzační teplo v údolí, noční teploty neklesající pod 18 stupňů a skutečnost, že plantáž je obklopena pomerančovníky, avokádem, mangem a dalším tropickým ovocem. Navíc káva se zde pěstuje v nadmořské výšce maximálně 400 metrů, zatímco v jiných částech světa je to třeba 800 - 1300 m.

Současná produkce kávy v Agaete je tři tuny ročně, ale cílem pěstitelů je zdvojnásobení produkce. Aniž by se samozřejmě ztratila kvalita a typická chuť.


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist