Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to urážka a budeme tvrdě reagovat, řekl Rivero na adresu Madridu k těžbě ropy

1. 6. 2014

rivero.jpg

Předseda kanárské vlády, Paulino Rivero, se až nezvykle ostře a nediplomaticky vyjádřil k oznámení Madridu, že ministerstvo životního prostředí schvaluje zkušební vrty u kanárských břehů.

"Schválení zkušebních vrtů na státní svátek kanárských ostrovů - Dia de Canarias - je neuctivé", řekl při projevu u příležitosti tohoto nejvýznamnějšího dne canarios Rivero. Načasování zveřejnění tohoto povolení na tak významný den, kdy všichni kanářané slaví výročí získání autonomie na Madridu, je výrazem nerespektování všech obyvatel ostrovů, řekl Rivero. 

Připomeňme si, že Madrid dal v pátek souhlas k těžbě ropy společnosti Repsol. Vrtat se má asi 60 kilometrů východně od břehů ostrovů Lanzarote a Fuerteventura. O rozhodnutí jsme informovali ZDE).

"Je to urážka našich citů a nebezpečí pro naši přírodu a pro dva miliony obyvatel našich ostrovů", pokračoval Rivero a označil toto rozhodnutí ministerstva životního prostředí jako "historickou chybu, výsměch a úder do tváře všem canarios". 

 Rivero řekl, že toto rozhodnutí "nás učiní silnějšími, protože nebudeme tolerovat, aby naše nebe, naše moře a naše příroda byla zničená". Současně Rivero varoval Madrid před silnou odpovědí, aniž však poskytl jakékoliv podrobnosti.

Na závěr své řeči vzkázal všem obyvatelů ostrovů, že ekonomická situace se zlepšuje, ale je nutné být ještě nějaké čas trpělivý.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist