Jdi na obsah Jdi na menu
 


Již zítra vítr až 100 km/h., vláda varuje občany

27. 11. 2014

vystraha-27_11_2014.jpg

Rada pro mimořádné události při kanárské vládě vyhlásila stav pohotovosti z důvodů pobřežních událostí na celém souostroví a před působením velmi silného větru na západních ostrovech a na ostrově Gran Canaria. Pohotovost je vyhlášena od pátku 00.00 hodin. V pátek budou na Gran Canaria postiženy především středně položené oblasti severní části ostrova a vrcholky hor. 

Kanárská vláda varuje obyvatelstvo ostrovů před nepřízní počasí. Již zítra po půlnoci kanárské ostrovy zasáhne silný vítr a vysoké vlny. 

Toto varování se vydává na základě předpovědi počasí, provedené národní meteorologickou agenturou (AEMET), která oznámila významné riziko větru o rychlosti až 100 km/h a vln o výšce až šest metrů.

Rada v této situaci doporučuje obyvatelům, aby uzavřeli okna a dveře, aby tak zabránili jejich možnému rozbití. Současně doporučuje odstranit věci z balkonů a střech, které nejsou pevně zajištěné a mohly by spadat do ulice a aby přezkoumali stavební stav nemovitostí, například římsy, balkóny a fasády ve špatném stavu, které by mohly vést k pádu trosek a suti a způsobit zranění.

Vláda současně doporučuje nevydávat se na pěší túry po pobřeží, na návětrných stranách ostrovů a v horách a omezit nebo odložit kempování. Současně vyzývá obyvatelstvo odložit cestování, dokud se neobnoví normální stav a pokud je cesta nutná, tak být velmi opatrnými.

Vzhledem k očekávanému vlnobití a vlnám o výšce přes 6 metrů doporučuje rada podniknout účinná opatření pro zamezení vniknutí vody do obydlí. varuje také před rybařením a jízdě po silnicích v těsné blízkosti pobřeží. Obyvatelstvo se důrazně varuje, aby se vyhnulo koupání na osamocených plážích a na plážích s ostrahou plně respektovalo pokyny dané červenými vlajkami. 

Ddalší výstrahy a vývoj počasí sledovat ZDE. Nejaktuálnější zpravodajství je většinou na twitter účtu centrály 1-1-2 - ODKAZ. Důležité informace jsou podávány i v němčině a angličtině. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist