Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizvy po Deltě jsou stále viditelné

16. 12. 2012

 pc164902_resize.jpg

Koncem listopadu uplynulo sedm let, co na kanárské ostrovy dorazila s plnou silou tropická bouře Delta

Pamětníci říkali, že bouři s takovými zničujícími následky nepamatují. Za oběť Deltě padl symbol Gran Canaria, tzv. Boží prst "Dedo de Díos", zničeny byly desítky budov, poničeno vedení elektrické energie a způsobeny nenapravitelné škody na zemědělských plochách. . 

V důsledku několikadenních lijáků přetékaly přehradní nádrže v horách, voda se nekontrolovaně valila do údolí a brala sebou všechno co jí stálo v cestě. Byly zaplaveny desítky domů a hotelů v údolích a ty, kterým se voda vyhnula, neušly ničivému ohni nebo následkům mnohadenního výpadku elektřiny. Svět tehdy obletěly záběry z pětihvězdičkových hotelů, kde vyhazují tuny zkažených potravin.

pc164960_resize.jpg

Svět tehdy také držel palce záchranářům a hasičům, kteří v nepřístupných horských lokalitách evakuovali desítky lidí před ničivým ohněm, který vznikl po explozích plynových bomb či při skratech elektrického vedení. 

pc164962_resize.jpg

Když dnes projíždím ostrov, mnoho stop po řádění Delty už nevidím. Snad jen ty ohořelé borovice a palmy budou ještě mnoha generacím připomínat řádění ohně, jehož plameny polykaly vše co jim stálo v cestě. 

pc164848_resize.jpg

Vytisknout

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist