Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská rajčata budou v Evropě rychleji a hlavně levněji

13. 9. 2017

 tomate-canario-4716-8.jpg

Organizace FEDEX a ACETO, které produkují a vyvážejí rajská jablíčka z Kanárských ostrovů, hlásí historický úspěch. Přeprava rajčat do Evropy je nyní rychlejší, levnější a operativnější. To vše díky spolupráci s francouzskou námořní společností CMA-CGM o přepravě rajčat na kontinent v chladících kontejnerech. Pěstitelé rajčat si již nebudou museti platit drahé chladicí lodě ani přepravovat náklad na paletách.

Francouzská námořní společnost CMA-CGM začne v říjnu přepravovat rajčata v chladících kontejnerech a cílovými přístavy budou města hlavně na severu Evropy. Spedice se dohodla s pěstiteli rajčat na dvou vyplutích týdně, jedno v úterý a druhé v pátek, vždy ve 20 hodin.

Producenti předpokládají, že využijí celkem 100-120 chladících kontejnerů, kterými budou dodávat čerstvá rajčata do přístavu Brémy (Německo), Tilbury (Velká Británie) nebo Roterdam (Nizozemsko). Dohoda podstatně snižuje náklady na rajčata, protože producenti si již nebudou muset pronajímat 2 až 3 chladící lodě. Jen náklady za tyto lodě přesáhly 20 tisíc eur denně. Drahá byla také manipulace s rajčaty, ať při vykládce z chladících lodí nebo na paletách. Prostě obsluha kontejnerů je levnější a rychlejší. 

Pilotního program byl zahájen v loňském roce se společností MSC. Zelenina doplouvala v perfektním stavu a bez problémů. Byl to úspěch, "uvádějí zdroje pěstitelů a vývozců.

Dopravní společnost CMA-CGM vyhrála výběrové řízení díky nízké ceně, protože si kontejnery vytíží na cestě z Afriky zpět do Evropy. Doteď jezdily kontejnery zpáteční cestu prázdné.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist