Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská vláda ustoupí tlaku hoteliérů a povolí výstavbu čtyřhvězdičkových hotelů

16. 1. 2015

fotografie3360_resize.jpg

Kanárská vláda oznámila, že ve čtvrtek schválila předlohu novely zákona o cestovním ruchu, která má umožnit výstavbu hotelů, které nejsou v kategorii "5 hvězdiček".

Kontroverzní zákon z roku 1999, který zakazuje na kanárských ostrovech výstavbu jiných než pětihvězdičkových hotelů, byl předmětem ostrých sporů mezi jednotlivými ostrovy a politickými stranami a stal se doslova předvolebním "hitem". Trnem v oku byl také podnikatelům, kteří argumentují, že na ostrovech (vyjma Tenerife) je nedostatečná ubytovací kapacita právě v kategorii 4 hvězd, která je mezi turisty nejvíce žádaná. O problematice jsme informovali ZDE

Po schválení novely vládou nyní běží lhůta 15 dní, během které se k novele vyjádří tzv. poradní výbor vlády, řekl to ministr pro místní rozvoj kanárské vlády Domingo Berriel. Poté bude novela předložena kanárskému parlamentu, který ji projedná v jednom čtení. Novela zákona by tak mohla vstoupit v platnost během dvou měsíců. 

Předložená novela však není definitivním řešení problematiky. Zákon z roku 1999 o zákazu nové výstavby byl přijat proto, aby se nestavěly stále nové hotely, ale aby podnikatelé byli nuceni stávající hotely rekonstruovat a modernizovat. V konečném důsledku však zákon vedl k tomu, že se zcela zastavila výstavba nových hotelů a o práci na kanárských ostrovech přišlo skoro 200 tisíc lidí ze sektoru stavebnictví.

Nynější novela tak počítá s tím, že zákaz výstavby hotelů stále bude platit, ale bude rozšířena výjimka, dosud platná jen pro hotely kategorie 5 hvězdiček. Nově budou povoleny i hotely, které nebudou splňovat všechny parametry 5 hvězd, ale budou splňovat normy kvality a ekologie, určené vládou. 

Tyto normy však vláda zatím neurčila a určí je vládní vyhláškou v dosud přesně nestanoveném termínu a rozsahu. Dá se tak uvažovat, že přijetí novely, jejíž reálný obsah není dán a bude záviset na vládě,  je další "mistrný" předvolební tah předsedy kanárské vlády Paulina Rivero, který stylem chytré horákyně ustupuje tlaku opozičních politiků, ale stále umně brání zájmy své rodné Tenerife, kde je, oproti ostatním kanárským ostrovům, čtyřhvězdičkových hotelů nadbytek. Tenerife tak v posledních letech vítězí v "boji" o zákazníky a nárůst turistů, kteří přijíždějí na tento ostrov, je v řádech desítek procent. 

Novela zákona navíc vytváří silně korupční prostředí, kdy povolení výstavby nového hotelu bude, vyjma příslušného stavebního úřadu, schvalovat navíc kanárská vláda, resp. určení úředníci ministerstva pro místní rozvoj. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist