Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská vláda varuje obce: připravte se rychle na možné tropické bouře

3. 10. 2017

 fotografie3901_resize.jpg

Kanárská vláda požádala obce, aby přijaly neprodleně preventivní opatření proti možnosti výskytu tropických bouří, jakou byla například bouře Delta z roku 2005. Sdělení proběhlo během setkání, které se nedávno konalo mezi vedoucími pracovníky Generálního ředitelství pro bezpečnost (DGSE) kanárské vlády se zástupci obcí všech ostrovů.

Bezpečnostní rady obcí již zahájily práce především na vyčištění roklí, revizi a oprav sítí pro sběr dešťové vody, přezkoumání stability velkých stromů v parcích, zahradách a lamp pouličního osvětlení v ulicích. Návrh opatření se týká i kontroly upevnění antén, reklamních panelů, zdí, hal, veřejných budov či větrných elektráren. 

Prognózy počasí DGSE poukazují na klimatické a environmentální podmínky, které mohou vést k nepříznivým jevům tropického původu.

Jedním z parametrů, které mohou nejvíce ovlivnit vznik a příchod tropických bouřek je značný nárůst teploty mořské vody, což je jev, který stojí i za letním vyšším výskytem řas v oceánu. Odborníci varovali, že letos v létě dosáhly ve vodách nedaleko Kanárských ostrovů teploty oceánu přes 26 stupňů Celsia, což je něco neobvyklého.

Právě vysoká teplota moře je čistým spouštěčem tropických bouří, které mohou vyvolat cyklóny nebo hurikány. Že není varování bezpředmětné ukazují bouře Harvey, Irma a Maria z posledních týdnů, které poničily oblast Karibiku.

Většina tropických bouří pochází z Atlantiku a směřuje právě do Karibiku. Ale netýká se to  všech. Poslední velkou tropickou bouří, která zasáhla Kanárské ostrovy, byla ta, která se jmenovala Delta. Dne 28. a 29. listopadu 2005 bouře Delta zasáhla Kanárské ostrovy s mimořádnou intenzitou. Vítr přesahoval na pobřeží většiny kanárských ostrovů rychlost 150 km za hodinu  a ve vyšších polohách Tenerife až 250 km/hodinu.

Delta byla vlastně jedinou tropickou bouří, která ve 20. a 21.století zasáhla Kanárské ostrovy. Zanechala však, zejména na Tenerife, dosud patrné následky.

Tropické bouře Delta se vyžádala jednu oběť a čtyři těžce zraněné, více než 200 tisíc obyvatel zůstalo bez elektrického proudu, došlo k obrovským škodám v nejen v městských oblastech ale především na venkově. 

Silný vítr, který doprovázel bouři, také způsobil uzavření přístavů a ​​letišť. Bouře zničila i  bárku s uprchlíky, asi 400 kilometrů jižně od ostrovů. Na její palubě bylo tehdy asi 50 imigrantů. Šest z nich zemřelo a 12 zmizelo. Naštěstí tehdy bouře neudeřila na Kanárské ostrovy přímo, ale zasáhla je jen "chvostem".

fotografie3911_resize.jpg

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist