Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy čeká tento víkend bouřka

7. 2. 2017

bourka-10_02_17.jpg 

Podle národní meteoslužby AEMET hrozí tento víkend Kanárským ostrovům bouřka a silný déšť. Až do pátku by však mělo být počasí stabilní a především slunečné. 

Státní meteorologická agentura (AEMET) oznámila prostřednictvím svého oficiálního twitterového účtu, že díky stabilní anticykloně, která se drží nad Kanárskými ostrovy, bude až do pátku slunečné a teplé počasí bez významnějších srážek.

Nicméně, situace se změní o víkendu s příchodem cyklóny (tlakové níže), která se bude blížit ze severu. Na hraně spojení anticyklóny a cyklóny očekávají meteorologové tvorbu oblačnosti. Tato frontální porucha přinese na Kanárské ostrovy déšť (grafika) a velmi silný vítr.

Gran Canaria by měla být deštěm zasažena během pátku a víkendu v několika vlnách. Nejprve v pátek ráno bude pršet na severu ostrova a také v centrálním pohoří. V pátek odpoledne bude pršet i na východě Gran Canaria a k večeru srážky ustanou. 

Výrazně silnější fronta přijde, podle meteorologů, v sobotu dopoledne, to má pršet již také na jihu ostrova, tedy v oblasti od Maspalomas až do Puerto de Mogán (grafika). K poledni pak déšť zesílí a spadnout by mohlo v přívalech až 10 mm vody za 2-3 hodiny. Tento silný déšť by měl nad jihem ostrova Gran Canaria setrvat až do sobotních nočních hodin. Mírnější srážky by pak měly pokračovat i v neděli a v pondělí by se měla objevit již jasná obloha. 

Turisty nastávající výhled počasí jistě nepotěší, ale "domácí", zejména pak zemědělci, vyhlížejí déšť jako spásu. Jak jsme již mnohokrát informovali, stav zásob vody v přehradách je velmi nízký (cca 8% kapacity) a zcela vážně hrozí sucho se všemi důsledky. 

bourka-10_02_17_2.jpg

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist