Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy mají velmi malý dluh

15. 6. 2013

 euro.jpg

Vláda Kanárských ostrovů zdůrazňuje, že dobrý stav veřejných financí a nízká úroveň dluhu kontrastuje s tvrdými finančními podmínkami stanovenými Madridem.

Průměr dluhu veřejných financí autonomních oblastí je ve Španělsku 18% ve vztahu k HDP, dluh kanárských ostrovů se odhaduje na 11,4 procent. V pátek tuto skotečnost oznámil ministr hospodářství, financí a bezpečnosti Javier González Ortiz. Navzdory tomu je kanárská autonomie nejhůře státem financovanou autonomií v celé zemi.

Ministr zdůraznil ve svém prohlášení, že výše veřejného dluhu 11,4% k HDP je velmi nízká proti celostátnímu průměru, který činí 76%.

Údaje zveřejněné španělskou centrální bankou ukazují, že celkový dluh ostrovů činil k prvnímu čvrtletí 2013 jen 4,704 mil. €, což představuje o 6.500 milionů eur méně než průměrný dluh autonomních oblastí, který se drží na úrovni 11,152 mil. euro.

V přepočtu na obyvatele se kanárské ostrovy řadí na místo s druhým nejmenším dluhem ve výši 2.221 eur v porovnání s 4.025 euro na hlavu u ostatních autonomií. Celostátní průměr v celém Španělsku je pak více než 16.800 euro na hlavu.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist