Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy požádají Evropu o financování vlaků na Gran Canaria a Tenerife

17. 8. 2020

vlak-gc.jpg

Vláda Kanárských ostrovů a ostrovní rady Gran Canaria a Tenerife se dohodly dát nový impuls železničním projektům na obou ostrovech jako hnací síle vytvoření pracovních míst a podpory ekologické dopravy. Za tímto účelem vláda Kanárských ostrovů požádá Španělsko, aby do reformního a investičního plánu, který země předloží Evropské komisi v rámci Plánu na podporu oživení Evropy, začlenila oba projekty na vlakové tratě na Gran Canaria a Tenerife. Kanárská vláda počítá s tím, že z rozpočtu EU by mohlo být uvolněno celkem 3 850 milionů EUR, částečně z Fondu ve výši 750 miliard EUR na zmírnění následků pandemie COVID-19 a částečně z investičního rozpočtu mezi lety 2021 a 2027.

Ministr veřejných prací, dopravy a bydlení vlády Kanárských ostrovů Sebastián Franquis dnes svolal viceprezidenty a odpovědné radní za dopravu z ostrovních rad Tenerife, Enrique Arriagy a Gran Canaria, Miguela Ángela Péreze, aby se dohodli na společné strategii výstavby tratí, které mají spojit hlavní města obou ostrovů s jejich turistickým jihem. Podle odhadů by se vlaky mělo každý den přesunout 115 000 cestujících.

Franquis a radní se shodli na tom, že oba projekty v oblasti vlaků jsou již v pokročilém stadiu a že je čas požádat o financování. Plán obnovy kromě toho, že slouží k nápravě okamžitých škod způsobených pandemií COVID-19, zahrnuje také plány financování ekologických projektů, kam by se mohly dopravní projekty na Kanárských ostrovech hodit.

Na Gran Canaria je naplánována trať o délce cca 50 kilometrů, s 10 zastávkami, která má za cíl spojit hlavní město Las Palmas na severu a turistické centrum Maspalomas na jihu ostrova přibližně za 30 minut. Odhadovaná poptávka v prvním roce je 48 100 lidí denně, celý projekt by měl vyjít na 1 650 milionů EUR.

Projekt na ostrově Tenerife zahrnuje rozšíření linky metropolitní tramvaje na severní letiště a další trať na jih ostrova. Tento projekt je navržen se sedmi zastávkami a tratí v délce asi 80 kilometrů. Jeho cílem je spojit Santa Cruz de Tenerife a Adeje za přibližně 45 minut, s frekvencí 15 minut. Odhadovaná poptávka je 67 000 lidí denně. Celý projekt by měl stát 2 200 milionů EUR. 

Kanárská vláda a ostrovní rady se domnívají, že železniční doprava je vhodnou alternativou k přetížené a často kolabující ostrovní silniční síti. 

Projeďte se vlakem na Gran Canaria

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist