Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy žádají centrální vládu zrušit víza pro Rusy

21. 3. 2013

 cc_oasis.jpg

K otázce zrušení víz se vyjádřil během cestovního veletrhu v Moskvě kanárský prezident Paulino Rivero a to na setkání se čtyřmi největšími ruskými touroperátory.

Kanárská vláda požaduje po vládě v Madridu zrušení víz pro cestující z Ruska, kteří navštěvují souostroví, nebo, jako minimum, zkrácení doby nutné pro jejich udělení na dva dny. Tyto požadavky prezentoval na veletrhu MITT prezident autonomie Paulino Rivero.

Kanárský prezident se setkal ve středu na veletrhu v Moskvě MITT se čtyřmi nejvýznamnějšími hráči na cestovním trhu v Rusku, společnostmi Tez Tours, Natalie Tours, Tui Rusia a Vam Tour. Ruský cestovní trh je pro kanárské ostrovy rok od roku důležitější a zaznamenává největší přírůstky co do počtu cestujících na ostrovy. Za poslední rok navštívilo souostroví 120.000 cestujících z Ruska.

Kanárský prezident Rivero po jednání s ruskými cestovními operátory novinářům sdělil, že se potýkají ve vztahu ke kanárským ostrovům s několika problémy, přičemž jako nejpodstatnější se jeví tyto dva: letištní poplatky a čas, nutný pro vystavení víz. Momentálně španělské imigrační úřady vystavují víza pro ruské cestující do 5 dnů, zatímco konkurenční země jako Řecko či Itálie stejnou proceduru zvládají za dny dva.

Rivero k problematice víz sdělil, že má naplánovanou schůzku se španělským velvyslancem v Moskvě a že jeho vláda se formálně obrátí s nótou na centrální vládu se žádostí o zkrácení lhůt pro vydávání víz.

„Turismus je významný pro celé Španělsko, kanárské ostrovy nevyjímaje, a tak je nutné vyvinout úsilí pro zkrácení lhůt. Samozřejmě že budeme při tom usilovat o zrušení víz pro občany Ruské federace pro cesty na kanárské ostrovy“, oznámil Rivero.

Ve věci týkající se letištních poplatků Rivero oznámil, že požádá madridské ministerstvo pro místní rozvoj, aby kanárské ostrovy mohly opět využívat systém bonifikací pro letecké společnosti, které často létají na ostrovy. Tento systém fungoval dva roky, než ho loni centrální vláda zrušila.

„Rusko je od ostrovů hodně daleko, let trvá skoro osm hodin, náklady na provoz letadel vzrůstají a každá věc, která zlevní letenky, je pro nás zajímavá. Pro to je pro nás zajímavé, aby Španělsko zavedlo znovu systém bonifikací letišť“, řekl Rivero.

Za uplynulý rok vzrostl počet ruských turistů na ostrovech o 33,7% oproti roku 2011.

Kanárský prezident dále řekl, že autonomní vláda bude dělat vše pro usnadnění přístupu ruského trhu na ostrovy s cílem udržet meziroční nárůsty počtu cestujících.

„Potenciál turistů v zemích, kde nejsou kanárské ostrovy dosud příliš prezentovány, je obrovský a jeho využití je pro nás nutné pro udržení vedoucího postavení kanárských ostrovů jako oblíbené turistické destinace. Navíc růstem počtu cestujících ze zatím příliš nezastoupených zemí můžeme eliminovat případné ztráty z tradičních trhů (Anglie, Německo)“, zakončil Paulino Rivero.

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist