Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy zasáhl meteorologický fenomén DANA

19. 3. 2017

 c7r7htfxgaakmkc.jpg

Prudké ochlazení, kroupy, sníh a k tomu blesky, hromy, slunce. To vše je možné vidět skoro současně již druhý den na většině kanárských ostrovů.  

Za tyto náhlé a nevyzpytatelné jevy počasí může meteorologické fenomén, kterému se říká DANA (depresión aislada en niveles altos). Tento jev se častěji vyskytuje ve Středomoří, především na východním pobřeží Španělska a na Baleárech a jeho příčinou je pomalý posun velmi studeného polárního vzduchu v nadmořské výšce 5 až 10 kilometrů a jeho setkání s vlhkým a teplým vzduchem, který se drží pod ním. Jádro této "fronty" se skládá z extrémně studeného vzduchu a způsobuje právě bouřky doprovázené studenými dešti. 

DANA se může objevit v kterémkoliv ročním období, ale její nejčastější výskyt je v létě a nebo začátkem podzimu. Na konci zimy a začátkem jara se objevuje jen výjimečně. DANA přináší sebou prudké výkyvy počasí, deště, záplavy, materiální škody a také lidské oběti. Nejsilnější DANA zasáhla Kanárské ostrovy v roce 2002, kdy v regionu Santa Cruz de Tenerife za sebou zanechala 8 mrtvých, 12 nezvěstných a škody za 90 milionů euro. Slabější a zatím poslední DANA byla zaznamenána v říjnu 2015, kdy v lokalitě Maspalomas (Gran Canaria) spadlo za 9 hodin přes 90 litrů srážek na metr čtvereční. 

Jak jsme průběžně informovali od pátku v bleskových zprávách, na Gran Canaria již druhý den nárazově a velmi intenzivně prší. Hory pokryl sníh a policie byla nucena uzavřít mnoho silnic. Města jako Teror, Firgas nebo Agaete zaznamenaly velmi silné krupobití.

Aktuální vývoj silničních uzavírek v důsledku změn počasí můžete sledovat ZDE, včetně většinou skvělých fotografií. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist