Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy zasáhne vlna vedra

26. 6. 2023

teplomer.png

AKTUALIZACE 27.6.2023 ve 14:00 hod: meteorologové trochu mírní své předpovědi, na pobřeží v Maspalomas by teploty neměly dosáhnout extrémních hodnot, přes 35 st.Celsia by rtuť měla šplhat jen horách. 

Ministerstvo zdravotnictví vlády Kanárských ostrovů prostřednictvím Generálního ředitelství veřejného zdraví vydalo od pondělí 26.6.2023 oznámení o aktivaci preventivního akčního plánu před účinky nadměrných teplot na zdraví lidí. Oznámení aktivace plánu zdravotníků vychází z varování, které bylo vydáno Státní meteorologickou agenturou (AEMET). Aktuální výstrahy můžete sledovat ZDE nebo ZDE

Pro přiřazení úrovní rizika jednotlivým ostrovům a oblastem byl vytvořen algoritmus varování, který zahrnuje očekávané maximální teploty, prahové teploty a rizikové faktory. Přehlednou grafiku VAROVÁNÍ naleznete na konci článku

UPOZORŇUJEME, že v případech extrémních teplot je na ostrovech s vyšším reliéfem teplota na horách výrazně vyšší než na pobřeží!! Zásadně nedoporučujeme horskou pěší turistiku a delší výlety do hor. Na pobřeží na plážích je nebezpečné pobývat na přímém slunci mezi 13. a 16. hodinou. 

Vysoké teploty doprovodí na většině ostrovů také silný vítr a zvýšená koncentrace prachu ve vzduchu (calima). Vláda vyhlásila i varování před lesními požáry. 

GRAN CANARIA

Červené upozornění (nejvyšší) platí ve dnech 27., 28. a 29. června v Agüimes, Mogán, San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas, Playa del Inglés, San Augustín), Santa Lucía de Tirajana, Aldea de San Nicolás.

Oranžové varování platí ve dnech 27., 28. a 29. června v Artenara, Ingenio, Santa Brígida, Tejeda, Telde, Valsequillo a Vega de San Mateo.

TENERIFE

Oranžové varování platí ve dnech 27. a 28. června v Aroně, Granadille de Abona, La Orotava, San Miguel de Abona a Vilaflor.

FUERTEVENTURA

Oranžové varování platí ve dnech  27. a 28. června v Pájaře.

Žluté varování  platí ve dnech  27. a 28. června v Antigue, Puerto del Rosario a Tuineje.

LANZAROTE

Žluté varování platí ve dnech 27. a 28. června v San Bartolomé a Tías.

Desatero doporučení pro případ vysokých teplot

Vůči vysokým teplotám jsou méně odolní lidé nad 65 let, kojenci, těhotné ženy, nemocní.

Doporučení pro zranitelnou populaci jsou:

  • Zůstaňte co  nejdéle na chladných místech, ve stínu nebo v klimatizovaných prostorách a osvěžte se, kdykoli  to budete  potřebovat.
  • Omezte fyzickou aktivitu a vyhněte se venkovním sportům mezi 11 a 17 hodinou.
  • Pijte často vodu nebo tekutiny, i když necítíte  žízeň  a bez ohledu na fyzickou aktivitu,  kterou  vykonáváte.
  • Vyhněte se kofeinovým, alkoholickým nebo vysoce slazeným nápojům, protože mohou podporovat dehydrataci.
  • Zvláštní pozornost věnujte kojencům, nezletilým, těhotným nebo kojícím ženám, stejně jako starším lidem nebo lidem s nemocemi, které se mohou zhoršit teplem (jako jsou srdeční choroby, onemocnění ledvin, cukrovka, hypertenze, obezita, rakovina, nemoci, které brání pohybu, demence a další duševní choroby, stejně jako zneužívání drog nebo alkoholu). Ačkoli každý, i zdravý člověk, může trpět problémy souvisejícími s teplem.
  • Noste lehké, volné oblečení, které vám umožní potit se.
  • Nenechávejte nikoho v zaparkovaném a uzavřeném vozidle (zejména nezletilé, starší osoby nebo osoby s chronickým onemocněním nebo duševně nemocné).
  • Příznaky, které trvají déle než hodinu a které mohou souviset s vysokými teplotami, konzultujte se zdravotníkem. 
  • Jezte  lehká jídla, která pomáhají nahradit soli ztracené potem (saláty, ovoce, zelenina, džusy atd.).
  • Uchovávejte léky  na chladném místě; teplo může změnit jejich složení a účinky.

oblasti-podle-teplot.jpg

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist