Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapacita čistírny brání výstavbě hotelů v údolí Mogán

4. 3. 2016

cistirna-mogan.jpg

Čistírna odpadních vod (EDAR) v údolí Mogán je na hranici své kapacity a podle radnice její stav brání v udělování nových licencí na výstavbu hotelů.

Město Mogán se tak dostává do spletité situace, kdy sice má pozemky pro výstavbu nových hotelů, které by daly práci obyvatelům, ale nemá podmínky pro čištění odpadních vod z těchto zařízení.

Konkrétně, čistírna EDAR, která je umístěna hned u dálničního sjezdu, má kapacitu 2.000 m³ za den a nyní pracuje trvale na 90% své kapacity (1.800 m³ za den). Čistírna obsluhuje nejen stávající domy a hotely blízko pláže Mogán, ale také obyvatele celého údolí včetně města Mogán. Alarmující je pak ta skutečnost, že v prosinci má být otevřen nový hotel Hotel Sol Mogán norské skupiny Wenaasgruppen se startovací kapacitou tisíc lůžek. A tento nárůst odpadních vod nemůže stávající čistírna zvládnout.

Na vině je zřejmě bývalé vedení radnice, které stavbu hotelu v roce 2014 povolilo, aniž by zajistilo modulární růst stávající čistírny a zvýšení její kapacity o minimálně 1.000 m³ za den a nebo výstavbu nové, což by podle mnoha odborníků bylo vhodnějším řešením. Na všechny varianty však chybí to nejpodstatnější, a to jsou peníze. Ostrovní vláda finance nemá a nyní se čeká na vyjádření kanárské vlády. 

Zcela odlišná je situace s pitnou vodou. V údolí se momentálně staví odsolovací zařízení s technologií reverzní osmózy, které zajistí přes 1.500 m³ vody za den.  

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist